avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Compatibilitate - Mediator si jurist in cadrul ...
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Compatibilitate - Mediator si jurist in cadrul aceleiasi institutii

Poate un jurist sa fie si mediator in cadrul aceleiasi institutii?
Poate sa medieze partile si apoi, daca este cazul sa reprezinte o anumita parte?
Cel mai recent răspuns: ContSters274841 , utilizator 20:04, 14 Februarie 2013
NU.
Vedeti textul Legii 192/2006 -completat cu modificarile la zi, Art. 22 si urmatoarele:
Art. 22. - (1) Mediatorii îsi pot desfãsura activitatea în cadrul unei societãti civile profesionale, al unui birou în care pot functiona unul sau mai multi mediatori asociati, cu personalul auxiliar corespunzãtor, sau în cadrul unei organizatii neguvernamentale, cu respectarea conditiilor prevãzute de lege.
(2) Mediatorul sau mediatorii asociati, titulari ai unui birou, pot angaja traducãtori, juristi, alt personal de specialitate, precum si personal administrativ si de serviciu necesar activitãtii de mediere.
(3) În exercitarea profesiei, mediatorii autorizati pot fi angajati cu contract individual de muncã numai în cadrul formelor prevãzute la art. 22 alin. (1).
In niciun caz nu este permis ca un mediator sa reprezinte legal (ulterior incheierii medierii in baza unui contract de mediere) vreuna dintre parti. Dupa cum, in situatia in care ar fi jurist angajat in cadrul unei institutii, nu ar putea fi mediator in disputele in care ar fi implicata respectiva institutie, pentru ca unele dintre principiile de baza dupa care se desfasoara procedura de mediere sunt neutralitatea si impartialitatea mediatorului. Acesta are obligatia legala sa refuze preluarea oricarui caz in care exista suspiciunea ca nu ar putea respecta aceste principii. Daca painea ta de zi cu zi vine de la institutia respectiva, cum poti fi impartial si neutru? Nu poti, dar si daca ai putea, nu ai cum sa inspiri incredere celeilalte parti, care te va refuza ca si mediator al conflictului.
trebuie sa aveti in vedere si prevederile art. 36 din L 192/2006, potrivit carora Mediatorul nu poate reprezenta sau asista vreuna dintre parti intr-o procedura judiciara ori arbitrala avand ca obiect conflictul supus medierii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mediere. este legala si constitutionala... Seffer Laurentiu Seffer Laurentiu [/i][b]Este legala si constitutionala stipularea intrun contract de credit bancar clauza ca litigiul intre parti poate fi solutionata pe calea proceduri ... (vezi toată discuția)
Contract consultanta mediere pdmdaniel pdmdaniel De curand am primit o oferta pentru un contract de prestari servicii pentru reprezentarea firmei unde si lucrez in conflictele aparute (eu fiind mediator ... (vezi toată discuția)
Mediere apeiron2 apeiron2 Poate un mediator sa medieze si sa intocmeasca actele necesare intr-o cauza in care o parte este chiar el ?Multumesc frumos. (vezi toată discuția)