avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 814 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... intocmire testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

intocmire testament

Tatal fiului meu a decedat lasand un testament in favoarea actualei sotii in care declara ca nu mai are alti mostenitori. Testamentul nu este semnat ci este pusa amprenta. V-as ruga sa-mi spuneti care era modalitatea legala si actele care trebuiau luate in considerare de notar la intocmirea acestui testament. Va multumesc
Cel mai recent răspuns: tunderbolt , utilizator 15:08, 13 Februarie 2013
Un testament poate fi incheiat in forma olografa (scris, semnat si datat de persoana care lasa mostenirea) ori in forma autentica (autentificat de catre notar).
Testamentul autentic întocmit la notar necesita prezentarea urmatoarelor acte:
- actul de identitate
- acte de proprietate - necesare pentru atestarea provenientei bunurilor ce se lasa prin testament.
Testamentul autentic prezinta avantajul ca în aceasta forma pot testa si persoanele care nu stiu sa scrie si sa citeasca sau persoanele care din cauza infirmitatii ori din orice alte cauze nu pot semna.

Totodata contestarea unui testament autentic de catre persoanele interesate este mai anevoioasa, actul autentificat are autoritatea publica iar continutul sau este verificat de notar pentru a nu cuprinde clauze contrare legii sau bunelor moravuri, (art. 4 si 6 din Legea nr.36/1995) ori clauze neclare de natura a genera procese inutile.

În toate situatiile testamentul autentic se bucura de forta probanta a actelor autentice, si drept urmare, sarcina dovezii revine celui care îl contesta.Testamentul autentic mai prezinta avantajul ca un exemplar original se pastreaza în arhiva biroului notarului public astfel încât nu poate fi sustras, dosit sau distrus de persoanele interesate, iar daca a disparut poate fi obtinut un duplicat sau poate fi reconstituit în conditiile prevazute de lege.

Semnatura poate fi inlocuita de amprenta persoanei respective numai in situata in care aceasta nu vede, nu stie sa scrie si sa citeasca, ori se afla in imposibilitate fizica de a semna (paralizat, etc.).

Cu stima.
Nu este valabil cu amprenta digitala in loc de semnatura. Acceptati expres mostenirea prin declaratie la notar si mergeti la un avocat.
Pentru ca notarul sa accepte pe testament amprenta digitala in cazurile mentionate de dv nu era necesara o adeverinta medicala care sa mentioneze motivele pentru care persoana nu poate sa semneze, respectiv ca nu vede sau e paralizat etc.,pentru ca de scris si de citit stia? Va multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 13 Februarie 2013
tunderbolt, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament puiutz.puisor puiutz.puisor Persoana fizica doresc sa-mi fac testament. Ce acte im i trebuie ? Cum trebuie sa procedez?:-/ (vezi toată discuția)
Testament carmen_rusu carmen_rusu Cum poate un imobil sa fie dat prin testament unui minor ( 3 ani )? Imobilul este detinut in prezent prin contract de vanzare cumparare avand clauza de ... (vezi toată discuția)
Fratii sunt mostenitori rezervatari adelina constantin adelina constantin am un frate, care nu se intereseaza de mine. As vrea sa las mostenire apartamentul proprietate personala unei persoane care are grije de mine. daca fac un ... (vezi toată discuția)