avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1775 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Contestatie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Contestatie

Stimate Doamne/Stimati Domni,
Am primit decizia de pensie la calculul careia Casa de pensii nu a tinut seama de sporuri suplimentare intre care si o perioada de 12 ani in care am lucrat in acord global in cercetare. Inteleg ca pot in termen de 45 de zile sa contest decizia cerand sa se recalculeze punctul de pensie, inclusiv cu sporurile amintite, pentru care angajatorul a platit contributiile aferente (se specifica clar in adeverinta).
Va rog respectuos, sa aveti amabilitatea sa-mi precizati daca angajatorul desface contractul de munca cu data comunicarii deciziei, sau asteapta solutionarea in instanta in cazul depunerii contestatiei (eventual temeiul legal pentru aceasta).
Va multumesc pentru timpul acordat.
Nicolae Sararoiu
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:36, 16 Februarie 2009
Stimate domn, desfacerea contractului de munca nu are si nu a avut niciodata legatura cu o eventuala contestatie a deciziei de pensionare, nici conform Legii 19/2000, nici potrivit Legii 3/1977.

Incepand cu data comunicarii deciziei de pensionare, dvs. avet calitatea de pensionar, caliate la care nu mai puteti renunta. Desigur, daca beneficiati de pensie pentru limita de varsta, angajatorul dvs. poate continua raporturile de munca.

Este, insa, obligatoriu, ca in carnetul de munca sa fie aplicata de catre casa de pensii stampila cu numarul deciziei de pensie si data cand a fost emisa (dupa verificarile prealabile ale ITM).

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Multumesc pentru promptitudine.Mi-ati putea sugera un exemplu de redactare pentru Contestatia la decizia de pensie ?
Aceasta se depune la Judecatoria sectorului de domiciliu?
Cu stima,
Nicolae Sararoiu
Contestatia este de competenta tribunalului-sectia de litigii de munca si asigurari sociale.

In cadrul acesteia este suficient sa aratati ce contestati, din ce motive si sa solicitati anularea deciziei de pensie si emiterea unei noi decizii in care, la stabilirea punctajului mediu anual, sa fie avute in vedere si perioadele in care ati obtinut venituri suplimentare pentru care angajatorul a achitat contributiile.

Anexati contestatiei decizia de pensie pe care o atacati, adeverintele si dovada depunerii lor la casa de pensii.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
La data comunicarii deciziei de pensionare , c.i.m. inceteaza de drept in baza art.56 lit.d C.mun.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adeverinte sporuri pt stabilire pensie Alina Badea Alina Badea Stimati domni, va supun atentiei o speta personala: mama, asistent medical mai mult de 32 de ani, a depus anul acesta cerere pentru pensionare anticipata ... (vezi toată discuția)
Acte necesare pentru contestarea unei decizii de pensionare L.I L.I Buna ziua. Am primit decizia de pensionare in care am constatat ca nu au fost respectate prevederile legale ale articolului 78 aliniatul 4 luindu-se in ... (vezi toată discuția)
Lucru in acord global PD PD Buna seara! Am lucrat in cercetare proiectare si eram platita in acord global+ore suplimentare, dar pentru dosarul de pensie nu se da adeverinta pentru ... (vezi toată discuția)