Lucrez la o companie cu mai mult de 1000 de angajati in toata tara.Am informatii ca societatea noastra a facut mai mult de 30 de concedieri individuale in 30 de zile calendaristice.Acum incerc sa adun din toata tara acest minim de instiintari de preaviz insa dilema mea este legata de art.68 din codul muncii din care nu am inteles daca prin mai mult de 30 de concedieri individuale se intelege expirarea termenului de preaviz din instiintare sau trebuie sa cer colegilor mei deciziile de desfacere a contractului individual de munca care se incadreaza in acest termen?Mentionez ca am facut o sesizare scrisa si catre itm.Daca informarea itm-ului nu este reala,pot folosi aceste copii ale deciziilor sau instiintarilor in instanta pentru a proba concedierea colectiva?Mentionez ca nu avem sindicatcare sa faca aceste demersuri.Va multumesc pentru raspunsuri!
Este vorba de concediere colectiva atunci cand, intr-un termen de 30 de zile calendaristice sunt disponibilizati cel putin 30 de salariati.
Chiar daca nu aveti sindicat, angajatorul are obligatia sa initieze consultari cu reprezentantii salariatilor, pe care-i notifica in scris, conform art. 69, alin. 2 Codul muncii; de asemenea, angajatorul are obligatia sa comunice o copie a notificarii ITM-ului, la aceeasi data la care a comunicat-o reprezentantilor salariatilor.
Dupa ce ar fi trebuit sa se consulte cu dvs., salariatii (inteleg ca nu a facut-o)., angajatorul avea obligatia notificarii ITM-ului cu cel putin 30 de zile calendaristice anterioare datei emiterii deciziilor de concediere.
Puteti folosi orice inscris in instanta prin care sa dovediti ca angajatorul nu a respectat prevederile art. 68 si urm. din Codul muncii. In litigiile de munca sarcina probei revine angajatorului.