avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 876 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... PENSIONARE ANTICIPATA VS DISPONIBILIZARE
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

PENSIONARE ANTICIPATA VS DISPONIBILIZARE

buna ziua,un coleg de serviciu implineste 60 de ani in luna august si doreste sa se pensioneze anticipat,societatea are un plan de disponibilizari intr-o luna maxim 2 luni.data fiind aceasta situatie credeti ca e posibil sa fie disponibilizat pentru cateva luni?daca da cum il afecteaza?va multumesc frumos in numele lui,anticipat.
Cel mai recent răspuns: Niculina Visan , Avocat 15:06, 15 Februarie 2013
Este posibila concedierea salariatului, nu exista niciun text de lege care sa interzica acest lucru.
Totusi, daca va fi o concediere colectiva, in mod normal vor trebui stabilite criteriile avute in vedere, potrivit legii si/sau contractelor colective de munca, pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere, iar perioada de 2 luni pana la pensionare ar putea fi unul din criterii.
Daca insa este concediat, salariatul poate intra in somaj si in august sa isi depuna dosarul de pensionare.
Ultima modificare: Vineri, 15 Februarie 2013
Dragos Stefan, Consultant resurse umane
Persoanele care, din diverse motive, doresc să-şi înceteze activitatea în câmpul muncii pot solicita acordarea pensiei anticipate, chiar dacă nu au împlinit vârsta standard pentru a ieşi la pensie. Principala condiţie este să fi depăşit cu cel puţin 8 ani stagiul complet de cotizare şi să nu aiba mai mult de cinci ani până la atingerea vârstei standard.

Conform legislaţiei în vigoare, vârsta standard de pensionare pentru intervalul decembrie 2011 – februarie 2012, pentru femei este de 59 de ani şi trei luni sau stagiul complet de cotizare este de 28 de ani şi patru luni, iar pentru bărbaţi - 64 de ani şi trei luni sau stagiul complet de 33 de ani şi patru luni.
In concluzie, prietenul Dvs. poate iesi anticipat la pensie cand implineste varsta de 60 ani , cu conditia sa aiba un stagiu de cotizare cu 8 ani in plus fata de cel prevazut pentru limita de varsta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata nic131 nic131 Buna ziua, as dori sa stiu daca eu si sotul meu putem iesi la pensie anticipat, in urmatoarele conditii: nascuta in 13.01.1957 conditii normale de munca, 36 ... (vezi toată discuția)
Pot iesi la pensie? diaconescu virgiliu diaconescu virgiliu am 60 de ani impliniti in august 2009,32 ani vechime. pot iesi la pensie? (vezi toată discuția)
Pensie anticipata cu sau fara penalitati vladuta vladuta Sotul este nascut in 17.08.1953 si are 35 ani vechimein munca.A lucrat in grupa 1 timp de 10 ani si 5 luni la care i sa calculat un spor de 6 ani.In grupa a 2 ... (vezi toată discuția)