Buna ziua,
Sotia mea va naste undeva la inceputul lui octombrie si e angajata de pe 1 ianuarie 2009. Poate beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului? Ma gandesc daca s-ar putea calcula cele 9 luni de lucru + concediul postnatal si dupa ce se termina concediul postnatal sa inceapa concediul pentru cresterea copilului. Ar putea sa ia in acea perioada si concediul de odihna, daca ar fi posibil. Sau se calculeaza in functie de venitul realizat 12 luni anterioare NASTERII?
O alta posibilitate ar fi fost sa se ia in calcul faptul ca a terminat facultatea, dar au trecut mai mult de 60 zile de la terminarea facultatii pana la inceperea serviciului pentru ca, absolvind medicina, licenta se da in septembrie, rezidentiatul in noiembrie si angajarea se face in ianuarie, deci sistemul obliga chestia asta. Se poate face ceva in acest sens?
Multumesc.
Pentru a beneficia de indemnizatia pentru CIC, trebuie ca in ultimul an anterior datei nasterii copilului, sa fi realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal.
Astfel, perioada care se va lua in calcul va fi octombrie 2008 - octombrie 2009.
Multumesc, sa vedem daca se poate face o angajare retroactiva. Legat de faptul ca a terminat facultatea, am scris mai sus, se poate lua in considerare si aceasta, in conditiile in care statul impune regula ca facultatea se termina in septembrie si lucrul incepe efectiv in ianuarie?
Vreau sa mai stiu si daca eu voi intra in concediu de paternitate, in conditiile in care sunt angajat dar am si un PFA, voi fi obligat sa sistez si activitatea PFA-ului? Nu voi aduce la calcul si veniturile obtinute din PFA (oricum sunt mici deoarece lucrez cu impozit fix).
Multumesc.
In perioada cat beneficiati de indemnizatie pentru cresterea copilului nu trebuie sa realizati alte venituri profesionale. In cazul in care veti fi descoperit ca realizati astfel de venituri o sa se sisteze plata indemnizatiei si o sa fiti obligat sa restituiti toata indemnizatia primita.
Comncediul prenatal,
lore00
buna ziua, am si eu o nelamurire, sunt insarcinata, in 6 luni, am terminat facultatea de medicina in august 2008. licenta, si nu am depus actele de somaj ca in ... (vezi toată discuția)