Buna ziua si multumesc ca cititi acest mesaj. Apreciez daca ma ajutati in a rezolva aceasta problema.
Mamei mele i-a disparut, din casa, o suma de bani. Eu nu locuiesc cu ea, insa mai am cheia de la apartamentul ei. Deoarece a gasit usa incuiata si banii lipsa, desigur, ea am fost principala suspecta. Am sfatuit-o sa se duca la Politie si asa a si facut, in urma cu cateva zile, insa, in continuare, eu sunt suspectata.
Dilema mea vine din faptul ca, pentru fiecare minutel in care se putea intampla acest furt, eu am dovezi ca foloseam calculatorul, precum discutii pe messenger, mail-uri, crearea unor documente, arhiva browser-ului... Sunt, ele, suficiente pentru a imi dovedi nevinovatia in fata politiei? De asemeni, exista si prietenul meu care poate confirma tot ce am facut, noi stand impreuna.
Inca nu am fost chemata sa dau declaratie la Politie, insa ma gandesc sa ma duc si fara sa ma cheme. Credeti ca ar fi un pas potrivit? De asemeni, banii se aflau intr-un plic, pe care eu nu l-am atins niciodata. Se poate apela la amprentare si poate, ea, constitui o dovada?... Un text poligraf, ceva? Chiar nu stiu la ce pot apela, daca arhivele nu reprezinta o dovada...
Va rog, orice ajutor ar fi binevenit, deoarece aceasta situatie nu doar ca imi strica familia, dar ma si afecteaza psihic toata aceasta vina care planeaza asupra mea si a prietenului meu si nu vreau sa fac ceva gresit, care sa imi ruineze tot ceea ce am construit sau mi-am propus pentru viitor, pana acum.
Buna ziua,
Din punct de vedere juridic, nu se pune problema ca dumneavoastra sa demonstrati ca sunteti nevinovata, ci ei sa demonstreze ca sunteti vinovata.
Pot sa imi explic dorinta dumneavoastra atat de mare de a va demonstra nevinovatia prin simplul fapt ca persoana care va suspecteaza este chiar mama dumneavoastra, si asta va doare in suflet.
Cu stima,
Mediator Maria S. Raduc
Poligraful nu reprezinta o dovada, iar logurile de la provider pot demonstra doar ca o persoana de la adresa cutare utiliza in momentul cutare websiteul cutare, nu demonstreaza insa despre care persoana e vorba. Exceptie ar face websiteurile pe care e necesara confirmarea identitatii, dar si alea pot fi pacalite de un complice care utilizeaza parola altcuiva. Cat priveste fisierele de pe calculator, datele folosirii lor pot fi modificate fara probleme de cineva priceput la calculatoare, in incercarea de a construi cuiva un alibi.
Asa ca activitatea de pe calculator poate constitui alibi doar in cazuri foarte speciale. Insa, cum vi s-a spus, e sarcina Politiei sa gaseasca dovezi, iar hotul neprins e negustor cinstit.
Multumesc frumos, pentru ambele raspunsuri. Intr-adevar, cel mai deranjat este faptul ca acuzatia este facuta de catre mama mea si, probabil, de aici si dorinta mea de a imi dovedi nevinovatia. Asta, plus faptul ca fiind o persoana cu principii morale puternice, ma deranjeaza simpla supozitie ca eu as fi facut ceva sub calitatea mea morala. In fine, nu despre asta este subiectul.
Multumesc domnule Georgescu, m-ati lamurit in ceea ce privea prima mea curiozitate. De prezenta unor complici, este vorba de o suma prea mica (3000 ron). Sa fi implicat inca alte doua persoane, care sa foloseasca doua calculatoare, in acelasi timp, ar fi insemnat o suma de 750 ron pe persoana. Nu cred ca exista oameni care sa riste un dosar penal pentru suma aceasta. Sau exista, insa nu in patura sociala din care fac parte. Sau cine mai stie, ce poate fi in mintea unui om...
N-as dori sa fiu etichetata ca "hot neprins" ci ca "om cinstit", de unde si dorinta mea de a "dovedi" eu. Este logic sa planeze suspiciune in jurul meu, si eu intr-o pozitie din afara m-as suspecta insa, asa cum spuneam mai sus, vreau sa fac orice este nevoie pentru a dovedi ca atentia nu trebuie indreptata asupra mea ci a vinovatilor.
Chiar nu ma asteptam ca in 2013, sa nu fie luate in considerare arhivele unui calculator sau serverele unor mari provideri de servicii IT, precum Yahoo...
Oricum, sunt convinsa ca, daca se vrea cu adevarat, se poate prinde faptasul. Stiu ca testul poligraf nu reprezinta o dovada, insa stiu ca in 80% dintre cazuri nu da gres si ca este posibil a fi fentat doar de cei care sufera de psihopatie. Sper ca este suficient, insa, sa arate persoanelor in cauza ca eu ma simt cu sufletul curat.
Poligraful are o validitate si incredere comparabile cu a da cu banul, este considerat instrument pseudostiintific de cei care fac cercetare psihologica asupra inselarii.
In rest, dupa cum v-am zis, fisierele si logurile de la provider demonstreaza activitate, iar a pune un prieten sa se dea drept dumneavoastra este un mijloc facil de a va construi un alibi. Pentru asta nu trebuie sa aiba cunostinte avansate de operare de calculator, pur si simplu sa va cunoasca bine si sa stie sa butoneze. Sigur, daca aceste conversatii sunt logate si dispuneti de loguri, le puteti prezenta politistilor, iar ei vor evalua cat de probabil este sa fi fost dumneavoastra sau un complice menit sa va construiasca un alibi.
De exemplu daca ati scris pe forumuri sau Wikipedia, se pot face analize de stilometrie criminalistica. Stilometria nu ofera 100% certitudine dar poate testa niste ipoteze, fiecare om avand un stil propriu de exprimare care poate fi imitat doar de cineva cu capacitati literare deosebite.