Buna ziua as avea si eu o intrebare si asi fii foarte fericita daca asi si primi un raspuns.
Sora mea se afla intr-un divorti si azi a aflat ca sotul ei a donat casa mamei sale in timpul in care se desvasura divortul .Se poate face asa ceva va ca ea sa nu stie. Ea nu era trecuta in actele case dar au 12 ani de casatorie si casa fii cumparata cu bani de la nunta.
Va multumesc pentru raspuns
Daca bunul a fost achizitionat dupa nunta, deci in timpul casatoriei, de ce nu era trecuta in acte sora dvs? Dar in act exista mentiunea ca sotul este casatorit ?
Cel mai probabil, sora dvs va trebui sa anuleze actul de donatie, demonstrand ca bunul era in fapt bun comun, insa va fi greu.
Din ceea ce spuneti rezulta ca actele de cumparare a casei au fost incheiate ulterior datei la care sora dumneavoastra s-a casatorit. In consecinta, casa este bun comun al sotilor, chiar daca in act este trecut doar numele sotului. Ar fi trebuit sa fie macar o mentiune de tipul "casatorit cu ...". Poate exista vreo mentiune in actul de vanzare-cumparare din care sa rezulte explicit ca imobilul este bun propriu al sotului. Depinde si cum se poate justifica si proba provenienta banilor care au fost folositi pentru achizitia casei. Daca din actul de vanzare-cumparare nu rezulta ca imobilul este bun propriu al sotului, notarul nu ar fi avut cum sa incheie contractul de donatie.
Casa daca a fost cumpararata cu banii de la nunta este bun comun.Chiar daca in actul de cumparare apare doar numele sotului, in actul autentic se mentioneaza ca acesta este casatorit cu numita---.Daca nu s-au facut acte autentice si doar acte sub semnatura privata, situatia de bun comun poate fi de asemenea dovedita in instanta.Oricum pentru a se redacta actul de donatie notarul trebuia sa fi perceput calitatea de bun comun a imobilului.Trebuiesc cercetate inscrisurile.Donatia trebuie atacata iar imobilul adus in masa bunurilor ce compun comunitatea matrimoniala.
Am mai uitata sa va mentionez ca au si doi copiii unul de 11 ani si unul de 7 ani.Si actul a fost facut in timpul ce se desvasura divortul pe dat de 15 ianuarie si noi suntem azi in februarie si nici nu ia venit pronuntarea de divort. Se poate face asa ceva in timpul divortului ,nu toate bunurile a inculpatilor intra in litigiu , eu una asa stiu.
Va multumesc pentru raspunsuri.
Divortul este un dosar, iar partajul este alt dosar.
La partaj vor intra toate bunurile comune, adica cele dobandite in timpul casatoriei, fara a avea importanta daca fostii soti au sau nu copii din casatorie.
In continuare sfatul meu acela de a solicita anularea actului de donatie.