Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu niste nelamuriri.
Context: am locuit impreuna doar cateva luni eu mutandu-ma de la el inainte de a se naste copilul. m-am descurcat singura financiar. minorul este recunoscut de tata care isi doreste sa faca parte din viata lui.
As vrea sa stiu:
1. aceasta incredintare se obtine doar in instanta? nu poate fi ceva si amiabil?
2. cata libertate pot obtine in urma incredintarii? de ex: pot iesi din tara fara acordul notarial al tatalui?(doar pe baza de incredintare)
Puteti incerca fie o intelegere amiabila la notar, fie prin instanta.
Trebuie sa stiti ca nu veti avea custodie exclusiva (astfel ca sa puteti - de ex- calatori in afara tarii cu minorul, fara consimnatmantul tatalui). In prezent custodia va fi una comuna, parintii hotarand de comun acord in toate deciziile majore privind viata copilului.
Minorul va avea locuinta la dvs si probabil ca tatal va solicita si obtine un program de vizitare.
nu cunosc limitele date de ''incredintare'' , ''custodie'' etc si tot ce imi doresc este libertate pt mine si copil. si vreau sa stiu in ce directie sa actionez.
Multumesc!
Nu, veti exercita autoritatea parinteasca singura doar pt motive temeinice apreciate ca atare de instanta. Ca va doriti mai multa libertate, nu-i un motiv temeinic.
Veti iesi din tara cu minorul cu acordul tatalui sau cu o hotarare jud. care sa suplineasca acest acord.
IN conditii extreme, ati putea, dar nu am observat vreo conditie extrema aici, la dv.
Daca va intelegeti privind cresterea minorului, nu are rost sa ajungeti in instanta. daca nu sunteti casatoriti, actele de la notar nu sunt legale.
Prin instanta nu puteti obtine mai multe libertate decat acum; dealtfel, dupa aparitia unui copil, libertatea uita unde statea in casa, devansata fiind de pampersi. :D Spuneti adio, Libertate! si cresteti-va copilul cu tatal lui. (Nu spun sa stati impreuna, ci sa-l cresteti prin intelegere intre voi 3.)