Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu niste nelamuriri.
Context: am locuit impreuna doar cateva luni eu mutandu-ma de la el inainte de a se naste copilul. m-am descurcat singura financiar. minorul este recunoscut de tata care isi doreste sa faca parte din viata lui.
As vrea sa stiu:
1. aceasta incredintare se obtine doar in instanta? nu poate fi ceva si amiabil?
2. cata libertate pot obtine in urma incredintarii? de ex: pot iesi din tara fara acordul notarial al tatalui?(doar pe baza de incredintare)
dat fiind ca nu ati fost casatoriti nu aveti cum sa mergeti la notar direct, trebuie sa promoatiactiune, iar , ulterior, daca va intelegeti faceti o tranzactie sau acord de mediere, nsa si acesta trebuie consfintit de instanta. custodia exclusiva se obtine DOAR prin instanta , pe baza probeleor administrate.
ce intelegeti prin probe administrative pt custodie?
desi relatia a fost f amiabila cu tatal si comunicam frumos si zilnic, repet: am fost singura si m-am descurcat singura din toate punctele de vedere.
problema mea e una financiara, s-ar putea sa obtin un job cu mult mai bun in afara tarii. dar sunt limitata de aceasta incredintare. daca nu vrea sa-mi acorde acea dovada notariala pt a iesi din tara? si daca as obtineo pot decide total si singura in ceea ce priveste cresterea copilului?(sanatate, educatie etc.)
nu vreau sa-l exclud pe tata din viata copilului, dar as vrea sa profit de aceasta sansa.
nu vreau sa o dau intr-o melodrama, dar conteaza intr-un contex de genu motivele despartirii si faptul ca am fost singura?
FLAVI, in instanta nu conteaza ca ti-ai crescut singura copilul, nici ca tatal copilului nu contribuie material la intretinerea sa.
Trebuie sa te consolezi cu ideea ca pana la implinirea varstei de 18 ani al minorului, in privinta vietii tale private si a libertatii tale esti tinuta de "autoritatea parinteasca comuna" si de "programul de relatii cu minorul"
Deci, daca nu ajungi la un consens cu tatal minorului privind plecarea ta in afara tarii , ai doar 2 posibilitati:
1. pleci singura, pentru ca minorul sa se poata bucura de tatal sau in weekenduri si vacante
(*cu riscul de a cere domiciliul minorului la el si a solicita pensie alimentara de la tine, ca doar nu vei lucra pe nasturi in Vest, iar 25% din 1000 euro ii asigura 250 euro/lunar, fara a mai fi nevoit sa mearga la serviciu)
2.ramai in tara, cauti un job bun aici si mergi cu minorul in concediu in tara, Romania e frumoasa si ai ce-i arata minorului pana la 18 ani; dupa, puteti vizita liber frumusetile de peste granite.
Puteti vedea si asa lucrurile, insa va veti face rau si dv. si copilului. Discutati variantele cu tatal, poate intelege ca e mai bine pentru copil. Poate mai vede si el un oras asa, pe bani putini.
Poate discutati despre invatamantul din Romania, ca e cam prost structurat, reglementat. nu prea ajuta copilul...
Oricum, din punctul meu de vedere nu sunteti legata de vreun program sau vreo autoritate parinteasca, sunteti legata de un copil, de nevoile lui etc.