LEGEA NR.119/1996 privind actele de stare civila:
Art. 11.
(3) Cererea se depune la autoritatea administraţiei publice locale care are in păstrare registrul de stare civila sau a domiciliului ori a reşedinţei petiţionarului….
(4) Eliberarea altor certificate in locul celor pierdute, sustrase, distruse sau deteriorate este supusa taxei de timbru, potrivit legii.
Celelalte detalii privind anuntul prin care declarati nul certificatul de nastere pierdut sau deteriort precum si actele pe care trebuie sa le prezentati in scopul obtinerii duplicatului si modul in care le trimiteti sau le depuneti personal le veti primi de la autoritatea administratie publice locale imputernicita prin lege sa va elibereze duplicatul.
Aveti grija ca opereaza si :
Art. 62. - (1) Constituie contravenţii la regimul actelor de stare civila următoarele fapte, daca nu sunt săvârşite in astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, sunt considerate infracţiuni:
j) pierderea sau deteriorarea certificatelor de stare civilă.
Actele necesare pentru eliberarea duplicatului sunt :
i. cerere tip (de la serviciul Stare Civila - certificate de nastere)
ii. actul de identitate ( buletin, carte de identitate, adeverinta de identitate provizorie pentru cetatenii romani cu domiciliul in tara, cetatenii care nu au acte de identitate vor fi indrumati mai intai sa solicite eliberare actului de identitate, pasaportul-pentru cetatenii romani cu domiciliul in strainatate sau cetatenilor cetatenii straini ale caror acte de stare civila sunt inregistrate in tara;
iii. timbru fiscal de 1 leu
Pierderea sau deteriorarea certificatelor de stare civila constituie contraventie de la regimul actelor de stare civila, daca nu sunt savarsite in astfel de conditii incat potrivit legii penale sunt considerate infractiuni . Conform Legii amenda este intre 100 si 200 lei (la primul duplicat se aplica amenda minima).
Eliberarea duplicatului se face de catre serviciul public comunitar local de evidenta persoanelor care are în pastrare registrul de stare civila sau de la domiciliul ori resedinta petitionarului.
~ final discuție ~