avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1151 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii somaj
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

somaj

ce acte trebuie intocmite pentru somaj de catre unitate?
Pentru desfiintarea postului, cineva pleaca in somaj, este obligatoriu sa efectueze perioada de preaviz?
Daca este de acord si angajatul si angajatorul sa nu efetueze aceasta perioada, nu se poate asa?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:45, 18 Februarie 2013
Pentru somaj se intocmeste Anexa 26... desi in lege nu se cere...
Da, este necesara acordarea preavizului de catre angajator, conform legii.
Daca angajatorul considera ca nu este necesara prezenta salariatului la locul de munca pe perioada preavizului, acestia pot conveni ca perioada de preaviz sa fie compensata in bani...
prin urmare daca angajatul nu doreste sa efectueze perioada de preaviz si angajatorul este de acord...pot sa-i incetez contractul cu art.65 alin1, desfiintarea postului, de exemplu cu data de maine?
pot sa fac un act la dosar prin care sa motivez ca nu s-a efectuat perioada de preaviz?
Art. 38 Codul muncii:

Salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate.

Instiintarea trebuie s-o faca angajatorul si nu angajatul.

Iar in decizie se poate trece ceva de genul "fata de faptul ca prezenta salariatului la locul de munca in perioada de preaviz nu a fost necesara, s-a dispus compensarea in bani a preavizului..."
vindictive a scris:

Pentru somaj se intocmeste Anexa 26... desi in lege nu se cere...
...

Nu este chiar asa ? ... angajatorul are obligatia de a emite adeverinta de somaj atat in temeiul art.34 alin (5) din Legea 53/2003 din codul muncii, cat si in temeiul normelor metodologice de aplicare a Legii 76/2002. Prin urmare, potrivit art. 34 alin (5) din codul muncii, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa justifice activitatea desfasurata de acesta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj dupa cic 2ani Veronicas Veronicas Buna ziua, Imi puteti spune daca dupa efectuarea concediul de crestere copil pe 2 ani am dreptul de la intra direct in somaj? Administratorul firmei imi spune ... (vezi toată discuția)
Reluarea activitatii dupa ccc carpaho carpaho Daca dupa ce s-a terminat concediul de crestere si ingrijire copil pina la virsta de 2 ani persoana respectiva poate fi trimisa in somaj deoarece i s-a ... (vezi toată discuția)
Preaviz- notificare yo_ionela yo_ionela Buna ziua! In cursul lunii trecute mai exact pe 14 febr am fost anuntata verbal ca voi fi data afara.Ieri mi s-a adus si notificarea care suna asa: \"In ... (vezi toată discuția)