Buna ziua,am o intrebare legata de plata concediilor medicale.
Locul meu de munca este la un hotel din Bucuresti,unde suntem platiti de cativa ani buni cu 75 % din salariul intreg.In luna ianuarie incepand cu data de 11.01.2013 pana in 04.02.2013 am fost in concediu medical pentru o interventie chirurgicala,avand diagnosticul hidronefroza grad 2 (pietre la rinichi),iar cand am revenit la serviciu si am luat salariul am constatat ca am primit mai putini bani decat trebuia,iar cand am intrebat cum a fost calculat mi s-a spus ca plata concediului medical inseamna media salariului pe ultimele 6 luni din care se plateste 75 %.,adica am fost platit cu 75 % din 75 % !
Doresc sa stiu daca acest este corect !
Va multumesc .
salariul este de 75 % datorita faptului ca societatea la care lucrez in ultimii ani nu a mai inregistrat profit si inca rezista din profitul din anii de dinaintea de crizei.
1. Indemnizatia pentru concediu medical, pentru dvs., este de 75% din media zilnica a bazei de calcul.
2. Baza de calcul este formata din veniturile brute pe cele 6 luni anterioare lunii in care ati intrat in concediu medical.
3. Daca veniturile brute lunare ale dvs. sunt mai mici decat salariul inregistrat in contractul individual de munca atunci si indemnizatia pentru concediu medical va fi mai mica.
Imi cer scuze ca insist,dar nu sunt familiarizat cu termenii si as vrea sa atasez fluturasul de salariu pentru a putea discuta la concret,dar vad ca forumul nu permite atasamente.
Cum procedez ca sa vedeti fluturasul?
1. Cel mai bine va poate lamuri contabilul care a calculat indemnizatia pentru concediu medical.
2. Indemnizatia pentru concediul medical se calculeaza astfel:
- se aduna veniturile brute pe cele 6 luni anterioare lunii in care ati intrat in concediu medical;
- suma se imparte la numarul de zile lucratoare din cele 6 luni si se obtine media zilnica a bazei de calcul (Mzbc);
- Mzbc se inmulteste cu procentul de indemnizatie (in cazul dvs. = 75%) si se obtine indemnizatia zilnica de concediu medical (Izcm);
- Izcm se inmulteste cu numarul de zile lucratoare din certificatul medical si se obtine indemnizatia pentru concediul medical prevazut in certificatul medical;
- din indemnizatia astfel calculata se retin impozitul si contributiile legale si se obtine restul de plata.
3. - Chiar daca ati putea sa atasati fluturasul asta nu spune nimic.
- Pe baza celor spuse mai sus luati legatura cu contabilul sa vedeti daca a calculat corect indemnizatia pentru concediu medical.