Raspunderea penala poate fi angajata incepand cu varsta de 14 ani , daca fapta a fost savarsita cu discernamat , constatat in urma unei expertize obligatorii.
De la 16 ani , raspunderea penala este angajata neingradit (cu exceptiile prevazute de lege , cauze de exonerare).
Avand varsta de 13 ani , fiul dvs nu raspunde penal.In schimb , poate fi angajata raspunderea delictuala a parintilor.
Se poate angaja raspunderea civila a parintilor pentru fapta delictuala a minorului lor , in nici un caz raspunderea penala .C alte cuvinte vi se poate solicita sume de bani cu titlu de daune materiale ( despaguniri civile ) , respectiv cheltueilile efectuate cu medicatie , etc si daune morale constnd in suferinta provocata de fapta foiului dvs. .
buna ziua,
scriu aici ca sa nu mai deschid un alt topic.
am luat bataie in trafic :(. am fost la politie, am depus plangere, am fost si mi-am scos certificat medico legal (5-6 zile de ingrijiri medicale) . pana aici totul bine. m-au sunat de la politie si mi-au zis ca au gasit proprietarul masinii, care nu vrea sa recunoasca cine conducea masina, el declara ca masina a fost imprumutata in ziua in care s-a produs incidentul, si ca nu isi mai aduce aminte cui anume a imprumutat masina. ce se poate face in cazul asta? de la politie am fost sfatuit sa imi retrag plangerea deoarece o sa ajungem la proces si acolo pierd bani degeaba.nu vreau sa o las asa.
acum sa va povestesc si ce s-a intamplat.
intr-o seara ma intorceam din rasnov, cand am observat ca din spatele meu venea un autoturism cu viteza mare, s-a apropiat foarte tare si statea in spatele meu la mai putin de 1 metru, banuiesc ca vroia sa ma depaseasca, dar nu avea cum, pentru ca din sens opus veneau alte masini. am apasat pedala de frana cat sa se aprinda stopurile, masina nu a franat, si cred ca s-a speriat pentru ca a pus frana brusc. dupa aceea mi-am continuat drumus inspre brasov, si la primul semafor, am vazut ca ajunsese inaintea mea. din dreapta a coborat o persoana, care a fugit inspre masina mea, mi-a deschis usa, si a inceput sa ma loveasca. nici nu am avut timp sa ma intorc sa incui usa.:(
Exista martori ?
Cum poate demostra ca masina a fost imprumtata ? Cine a fost persoana imprumutata ? Declaratia acestia poate fi apreciata in concret de catre agentii de politie .
Unde se afla proprietarul masinii in momentul savarsirii activitatii infractionale ?Poate sustine afirmatiile cu martori?
Mentineti-va plangerea , intrucat sunteti indrituit a va recupera prejuidiciul efectiv cauzat .
Prin retragerea plangerii este inlaturata raspunderea penala , nemaifacandu-se acte de cercetare.
eu am 2 martori, din care unu este fratele meu ( din cate am auzit el nu poate fi martor), toti am depus plangere, respectiv declaratii.