avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1210 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vanzare prin prima casa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vanzare prin prima casa

Buna seara

Am un apartament obtinut prin donatie .La inceput donatorii au fost tatal meu si sotia lui, adica mama mea vitrega si donatarii am fost eu si sora mea buna. Ulterior sora mea mi-a donat partea ei. Donatia a fost cu drept viager in favoarea donatorilor , tatal meu si sotia lui si cu interdictie de vanzare pe perioada vietii lor. Acum dupa decesul lor am scos extrasul prin care apartamentul este liber de sarcini , intabularea fiind pe numele meu. In actul de donatie mama vitrega specifica ca apartamentul care se doneaza a fost dobandit prin cumparare in timpul casatoriei dar din mostenirea mamei mele bune. Am acte doveditoare. Tot in actul de donatie tatal meu specifica ca aceasta se face cu scutire de raport.
Acum vreau sa vand apartamentul prin programul prima casa. Pot sa apara probleme la agentia de garantare sau la banca?
Copiii mamei vitrege pot ataca donatia? Nu au facut succesiune dupa decesul acesteia stiind ca nu are nici un bun. Ei nu mai sunt in tara si nu se stie unde sunt.
Cel mai recent răspuns: Biroul Notarial Ionascu Nicolae , Notar 23:52, 19 Februarie 2013
Din punct de vedere juridic, dumneavoastră sunteţi prorpietar şi puteţi face ce doriţi cu bunul. Puteţi să îl înstrăinaţi, iar dobânditorul, evident, poate contracta un credit pentru achiziţionarea acestuia.

Programul "Prima Casă" nu condiţionează modul de dobândire al proprietăţii de către vânzător şi, din punctul meu de vedere, astfel de condiţionări ar fi abuzive. Dar limitarea (tot abuzivă) poate veni direct din partea băncii în situaţia creditului ipotecar, indiferent dacă e acordat printr-un program naţional sau nu: sunt (sau, cel puţin, erau) anumite bănci care nu acceptă în garanţie bunuri dobândite prin acte de donaţie sau prin contracte de întreţinere, după caz.

Donaţiile pot fi "atacate" dacă sunt îndeplinite anumite condiţii. Copiii fac parte din categoria moştenitorilor care pot ataca un act de donaţie, însă doar dacă ei nu mai moştenesc nimic, sau dacă au moştenit mai puţin decât ceea ce se numeşte, în termeni juridici, "rezerva succesorală".
Ultima modificare: Marți, 19 Februarie 2013
Biroul Notarial Ionascu Nicolae, Notar

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie locuinta neluv neluv Apartamentul tatalui meu a fost dobandit in timpul casatoriei prin cumparare.(din vanzarea casei lui si el este recasatorit) Acum trei ani, au facut si el si ... (vezi toată discuția)
Contract donație teren Nick 3791 Nick 3791 Tatăl meu a moștenit o suprafață de teren (decedați ambii părinții) fiind unicul moștenitor.Din prima căsătorie a lui ,am rezultat trei copii,din a ... (vezi toată discuția)
Apartament sub ipoteca- vanzare, donatie marx36 marx36 Buna ziua! Am un imprumut bancar cu garantie imobiliara, un apartament pe numele parintilor mei . (mama a decedat de curand, daca ar avea vreo importanta in ... (vezi toată discuția)