avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 348 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Salut- certificat de nastere romanesc
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Salut- certificat de nastere romanesc

Buna ziua,am o intrebare si va rog sa ma ajutati.Sunt din Republica Moldova si sunt casatorita cu un cetatean roman si suntem impreuna la Italia,peste doua luni o sa nasc aici la Italia,intrebarea mea este plecand in Romania eu o sa reusesc sai fac certificat de nastere romanesc,mentionez ca eu nu am rezidenta romana.....si in momentul cand o sa vin cu copilul in Moldova ce documente o sa-mi fie necesare...va multumesc...
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 19:11, 23 Februarie 2013
Pentru certificatul de nastere romanesc sotul se poate adresa unuia din consulatele Romaniei din Italia si nu ar fi rau sa ii faceti si pasaport micutului tot acolo.
E ceva mai scump decat in Romania dar are nevoie si de document de calatorie iar costurile sunt apropiate: un titlu de calatorie costa 65 de euro si e valabil doar pentru venirea in tara, un pasaport costa 100 de euro si e valabil 3 ani.

Atentie, ati putea veni fara tatal copilului in tara, insa de iesit in afara Romaniei nu veti putea fara acordul dumnealui (parca se intelege din ce spuneti ca ati vrea sa veniti singura cu micutul, scuze daca ma insel). Ca sa mergeti in Republica Moldova veti avea nevoie de pasaport pentru copil si de o declaratie acord a tatalui, de forma asta, pe care trebuie sa o dea la un notar roman sau la consulat:

Subsemnatul _______________, domiciliat în _______________________, identificat cu _______, seria ___________, eliberată de _______________, cu CNP _____________________, declar pe proprie răspundere următoarele:
Sunt de acord ca fiul meu minor _____________________, născut la ___________, identificat cu ____________, seria___________, având CNP _________________, să călătorească în ţara_____________, în perioada _______________, însoţit de mama sa, ___________________, domiciliată în _________________________, identificată cu _______, seria ___________, eliberată de _______________, cu CNP _____________________, pe ruta ____________________________.

Daca trebuie neaparat sa veniti in Romania trebuie sa stiti ca veti sta aici pana cand veti primi certificatul romanesc pentru copil, adica undeva la 2 luni. Intrebarea principala este daca aveti certificat de casatorie romanesc deoarece in cayul in care v-ati casatorit in strainatate mai intai se solicita transcrierea certificatului de casatorie si apoi a celui de nastere a copilului. Ma rog ati putea sa le solicitati concomitent, dar aveti nevoie de declaratii cu privire la nume, la domiciliul copilului, la sex daca nu sunt trecute in certificate, declaratie pentru obtinerea pasaportului, apoi pentru calatorie. Dvs. fiind cetatean strain nu puteti solicita transcrierea, ori eliberarea pasaportului, in schimb sotul dvs. poate imputernici o persoana care sa se ocupe de toate aceste lucruri si de ce nu chiar pe dvs. Sa nu uitati ca aveti nevoie ca cartificatul italian sa fie apostilat si de actele dvs. si ale sotului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Transcrierea certificatului de casatorie civila emis de autoritatile straine(libaneze) mariana_mariana mariana_mariana Buna ziua. Sunt cetatean roman cu resedinta in Republica Moldova(am certificat de nastere roman, pasaport simplu electronic roman, nu am buletin de identitate, ... (vezi toată discuția)
Pierderea pasaportului romanesc in uk Lichiku Lichiku Buna seara. Mă numesc Negru Valeria si deţin dublă cetăţenie, a Republicii Moldova si cea a României. La data de 09.03.2014 mi-am pierdut paşaportul ... (vezi toată discuția)
Certificat de nastere copil nascut in italia natalia88 natalia88 buna ziua, ma numesc Natalia,mam nascut in Republica Moldova si am 2 cetatenii moldoveneasca si romana.acum 4 luni am nascut in Italia si am vrut sa intreb ... (vezi toată discuția)