avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 689 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Decupare in peretele exterior al blocului
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Decupare in peretele exterior al blocului

Buna ziua,
Un intreprinzator a cumparat un apartament de doua camere la parterul blocului nostru (bloc de tip R, monolit) si intentioneaza sa-si deschida un punct de lucru coafor. Nu are decat un aviz al unui vecin direct, restul avizelor de la ceilalti vecini si avizul asociatiei nu le are.
El insista si a trecut la faza de amenintari: daca nu semnati sa stiti ca am relatii la Primaria sector 6 si imi fac intrare separata oricum; mai exact vrea sa faca o decupare in balconul de tip logie, sa-si puna o usa de tip termopan si eventual zic eu ca i-ar trebui si o scara pentru ca parterul e mai inalt.
Intrebare: poate sa faca aceasta lucrare doar cu avizul primariei, sau mai exact poate primaria sa avizeze o astfel de lucrare fara acordul asociatiei de proprietari?
Peretele logiei de sub geam e tot din beton armat si chiar daca cineva ar inventa ca nu face parte din structura de rezistenta a blocului, cum e considerat: ca fiind al proprietarului apartamentului sau ca fiind al blocului?
Adevarul ca aceasta lucrare afecteaza evident aspectul exterior al blocului in ansamblu...
Daca totusi acest intreprinzator face aceasta lucrare cum putem noi locatarii sau asociatia sa contraatacam legal?
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 09:25, 21 Februarie 2013
Sesizati oficial disciplina in constructii,directia corp control din primarie,inspectoratul de stat in constructii
"Ynocentta", multumesc pentru raspuns, inteleg ca actiunea lui ar fi ilegala si abuziva.
Legea 230/2007 Art.3 c) proprietate comuna - toate partile dintr-un condominiu care nu sunt apartamente sau spatii cu alta destinatie decat aceea de locuinta;

Art. 11. - (1) Proprietarul poate aduce imbunatatiri sau modificari proprietatii sale individuale, cu respectarea prevederilor legale referitoare la autorizarea de catre autoritatea publica locala a modificarilor constructive, fara a pune in pericol integritatea structurala a cladirii sau a altor proprietati individuale.
(2) Proprietarul nu poate schimba aspectul sau destinatia proprietatii comune fara a obtine mai intai acceptul din partea asociatiei de proprietari.


Art. 17. - Daca proprietarul unui apartament ori spatiu sau oricare alta persoana care actioneaza in numele sau provoaca daune oricarei parti din proprietatea comuna sau unui alt apartament ori spatiu, respectivul proprietar sau respectiva persoana are obligatia sa repare stricaciunile ori sa plateasca cheltuielile pentru lucrarile de reparatii.


Trebuie sa aiba acordul asociatiei pentru modificarea partii comune, zidurile exterioare sunt parte comuna, chiar daca acestea sunt in dreptul unui apartament.
Da Thran, multumesc mult, acum e clar ca avem si baza legala de contraatac.
De fapt mi-aduc aminte ca intr-un fel problema asta a mai aparut la reabilitarea blocului cand unii locatari voiau sa plateasca doar pentru portiunea de zid din dreptul apartamentului propriu...
actiunea lui ar fi ilegala si abuziva

Numai autoritatea in drept sa constate incalcarea prevederilor legale se poate pronunta asupra legalitatii si eventual asupra abuzului exercitat de catre proprietar..
La nivelul condominiului se ridica exceptia lipsei acordului asociatiei de proprietari privitor la interventia neautorizata asupra partii comune,element care indreptateste asociatia de proprietari sa sesiseze autoritatile in drept sa dispuna verificari si eventuale masuri
Daca se executa interventii neautorizate asupra structurii de rezistenta a imobilului sesizati oficial inspectoratul de stat in constructii care conditionat de acordurile si formalitatile legale detinute de executant,poate dispune sanctionarea acestuia cu obligarea refacerii partii comune la forma si aspectul anterior interventiei

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua! am și eu o întrebare. am închis în scara blocului ... emilyB emilyB Bună ziua! Am și eu o întrebare. Am închis în scara blocului la parter spațiul de sub scară cu BCA pentru depozitare jucării ale copiiilor. Blocul are ... (vezi toată discuția)
Constructie ilegala marty82 marty82 Buna seara, Am o intrebare legata de o constructie ilegala din subsolul blocului in care locuiesc. Vecinul de la parter a construit o boxa sub apartamentul ... (vezi toată discuția)
Schimbarea destinatiei de locuinta in punct de lucru lcrist lcrist La parterul blocului nostru s-a vandut un apartament de 2 camere. Cumparatorul vrea sa infiinteze un COAFOR (punct de lucru). A obtinut samnatura unui vecin ... (vezi toată discuția)