avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1130 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Probleme la primirea indemnizatiei de crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Probleme la primirea indemnizatiei de crestere copil

Buna ziua,
In noiembrie,prietena mea a nascut un baietiel.Noi nu suntem casatoriti,asftfel ca dupa ce am declarat unde vom sta (la mine) am adus copilul acasa si am facut dosarul pentru alocatia acestuia.M-am dus la sectorul 5 pentru ca mi-au spus ca akolo trebuie depus daca mama isi are domiciliul in sectorul 5 (eu locuiesc in sectorul 6),dupa 3 luni a venit si alocatia si terminandu-se concediul medical (cele 142 de zile-nu stiu exact) am depus actele pentru indemnizatie.Tot la sectorul 5.Acum primim o instiintare de la Autoritatea Tutelara sa ne prezentam de urgenta ;am sunat am vb cu un domn inspector si ne-a spus ca nu poate primi acea indemnizatie pentru ca nu suntem casatoriti si trebuie facuta nu stiu ce ancheta la sectorul 6,bla bla,am fost sunati de la Primaria Sector 5 care a spus ca dosarul pleaca fara ancheta si nu vom primi banii,nu inteleg de ce.Prietena mea si eu am cotizat atatia ani la stat (cam 10 fiecare) si nu mi se pare in regula.Plus ca am fost la sectorul 6 si mi s-a spus clar ca in cazul in care eu intru in ingrijire copil dosarul sa-l depun aici,in cazul in care intra mama dosarul se depune la sector 5.
Am nevoie de o solutie,eventual un proces impotriva lor,cine ma poate ajuta este rugat sa o faca.

Multumesc,
Ultima modificare: Joi, 21 Februarie 2013
melk1, utilizator
Cel mai recent răspuns: melk1 , utilizator 12:39, 25 Februarie 2013
1. - OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor nu precizeaza nicaieri ca daca mama si tatal copilului nu sunt casatoriti nu se mai poate beneficia de indemnizatie pentru CCC (maia les ca dvs. sunteti inregistrat pe certificatul de nastere a copilului ca fiind tatal acestuia).
- De asemenea nici Normele de aplicare a OUG 111/2010 nu face referire la aceasta situatie.
- In acelasi timp nu se pomenste nimic de Autoritatea Tutelara, in asemenea cazuri.

2. - Mai intai mergeti la Primarie si intrebati care este baza legala a refuzului de a va primi actele pentru indemnizatia pentru CCC.
- Apoi faceti o sesizare la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS), cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC.

3. Actele normative pe care le-am pomenit mai sus nu vorbesc deloc de sot sau sotie ci numai de parintii copilului (mama sau tatal acestuia).

4. Am rugamintea, daca doriti, sa ne comunicati si noua ce ati rezolvat si ce raspuns ati primit de la Primarie si de la AJPIS, poate mai foloseste si altora in asemenea situatii.

5. - Conform OUG 111/2010, pentru a primi indemnizatie pentru CCC incepand cu data terminarii concediului de maternitate trebuie sa depuneti actele la Primarie in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data.
- Daca depuneti actele mai tarziu veti primi indemnizatie pentru CCC de la data depunerii actelor.
Ultima modificare: Joi, 21 Februarie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Am fost la sectorul 6 in ideea de a pune o intrebare,mi s-a spus ca se poate depune dosarul de indemnizatie aici cu conditia ca mama copilului sa isi faca flotant pe aceasta adresa.
Iar intre timp a sunat inspectorul de la Autoritatea Tutelara spunanad ca s-a rezolvat intre timp si nu mai sunt probleme.
Acum asteptam sa vedem cum va decurge.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Necasatoriti ! ! ! NeaguFlorin0703 NeaguFlorin0703 Buna Ziua am o problema , azi am depus actele pentru indemnizatia de crestere a copilului , toate actele erau bune dar cand am ajuns acasa am fost sunati de la ... (vezi toată discuția)
Acte si drumuri facute pentru un bebelus unombun unombun Buna ziua, prietena mea (nu suntem casatoriti) a nascut in mai 2013.Suntem colegi de munca de cativa ani.As dori sa stiu ce acte ne sunt necesare pentru ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie cc pentru al patrulea copil (nascut din sarcina gemelara) gabikahanko gabikahanko Inrebarea mea este daca am dreptul sa beneficiez de indemnizatie crestere copil si pentru al patrulea copil? Am 4 copii, prima nascuta in dec. 2008, al ... (vezi toată discuția)