avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 746 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Decizie acordare pensie pentru limita de varsta
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Decizie acordare pensie pentru limita de varsta

Buna ziua

Un salariat a adus astazi 21.02.2013 decizia de pensionare pentru limita de varsta (cu reducerea varstei standard de pensionare pentru conditii speciale/deosebite de munca). Pe decizia de la casa de pensii apare data 24.01.2013. Salariatul a lucrat pana astazi. Trebuie sa ii incetez contractul cu data 21.02.2013 conf. art. 56(1) lit c din Codul Muncii sau trebuie sa faca cerere de incetare cu art. 55 lit. b? Salariatul doreste sa lucreze in continuare. Pot sa fac un nou contract de munca cu norma intreaga si durata nedeterminata?

Multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 15:23, 21 Februarie 2013
Contractul de munca inceteaza de drept la data comunicarii deciziei de pensie catre angajator, adica astazi. Puteti incheia un nou CIM cu proaspatul pensionar pe ce perioada si cu ce norma doriti. Pensia limita de varsta se poate cumula cu alte venituri.

Codul muncii:
ART. 56
(1) Contractul individual de muncă existent încetează de drept:
a) la data decesului salariatului sau al angajatorului persoană fizică, precum şi în cazul dizolvării angajatorului persoană juridică, de la data la care angajatorul şi-a încetat existenţa conform legii;
b) la data rămânerii irevocabile a hotărârii judecătoreşti de declarare a morţii sau a punerii sub interdicţie a salariatului sau a angajatorului persoană fizică;
c) la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicării deciziei de pensie în cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate parţiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie iubisbb iubisbb Buna dimineata, Daca un salariat se pensioneaza limita de varsta contractul de munca inceteaza conform art.56 lit. d din Cocdul muncii. Nu mai trebuie tinut ... (vezi toată discuția)
Incetare cim - primire decizie pensionare anymaryh anymaryh Hristos a inviat! Am urmatoarea situatie si va rog sa ma ajutati : un salariat (61ani) care a primit decizia de pensionare. Decizia are data de 16 martie ... (vezi toată discuția)
Cim pensionar carmen.balan1967@yahoo.com carmen.balan1967@yahoo.com Buna ziua! Se poate angaja cu CIM de 8 h ( la o societate cu cap. privat ) o persoana care beneficiaza de pensie, daca a fost pensionat inainte de implinirea ... (vezi toată discuția)