avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 515 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Fonduri europene, finanţări ... Fonduri UE neramursabile sau nu numai, pentru o ...
Discuție deschisă în Fonduri europene, finanţări nerambursabile, grant-uri

Fonduri UE neramursabile sau nu numai, pentru o ciupercarie

pentru a face o ciupercarie se dau fonduri eu detinand numai terenul si un certificat de producator?si nu stim unde si ce trebuie sa facem prima data fiind si din brasov
In privinta infiintarii unei ciupercarii trebuie sa cunoasteti mult mai multe detalii, decat cele privind fondurile europene, asa ca o sa va dau cateva informatii vitale privind infiintarea unei astfel de afaceri.

Fonduri Europeene
- identificarea codului CAEN eligibil a primi finantare europeana in cadrul masurilor existente
- pentru a obtine fondurile trebuie sa intocmiti un plan de afacere privind managementul afacerii (descrierea ideii de afacere, descrierea produsului si a productiei, cat si a SRL-ului/microintreprindere/intreprindere individuala), planul financiar (previziuni financiare, evaluarea proiectului de investitii,indicatori de prognoza ai profitului), planul de marketing (concurenta existenta in piata, analiza riscurilor cat si strategia de marketing pentru piata tinta).
- pentru a avea sanse mai mari in a obtine fondurile, studiul de fezabilitate trebuie bine facut, asa ca va trebui sa apelati la profesionisti in domeniu ceea ce presupune si costuri.
- pe terenul detinut de dvs. trebuie sa existe constructia (beci, tunel, cladire actimatizata, ferma,etc) in care veti produce ciupercile, ferma care trebuie sa indeplineasca normele de igiena impuse de UE dupa amenajare ei, in urma obtinerii fondurilor
- in 2013 exista posibilitatea de a obtine cofinantarea proiectul de la banci, punand ca si gaj afacerea,mai precis activele care sunt implicate in proiect (constructie, teren, utilaje, echipamente, etc)

Cultivarea ciupercilor
- pentru ca o sectie sa fie rentabila, trebuie amenajata cu rafturi metalice pe 3 nivele. Astfel sacii de compost se plaseaja unul langa altul pana la umplerea nivelului respectiv. Nu se recomanda productia de sol, in forma de "paturi" pentru ca pierdeti din suprafata de cultivare si mai si riscati respandirea mult mai usoara a bolilor sau daunatorilor specifice ciupercilor.
- compostul (ingrasamantul organic), substratul necesar cultivarii champinioanelor (Agaricus Bisporus), miceliul (samanta de ciuperca) cat si turba ("produsul" care se pune pe saci dupa ce compostul a fost impanzit de ciuperca), toate acestea trebuie sa le importati din UE deoarece in Romanianu exista producatori.
- daca nu angajati de la inceput un tehnolog specializat pe ciuperci, riscati sa pierdeti intreaga productie, intrucat pregatirea culturii incepand de la calitatea substratului nutritiv pana la recoltare contine etape care trebuiesc strict indeplinite si controlate
- alt capitol important care poate afecta iremediabil afacerea sunt bolile si daunatorii ciupercilor. Daca o singura sectie este infestata cu mycogone (o ciuperca parazitara) exista riscul sa se raspandeasca si la celelalte sectii. Ca sa "scoti" aceasta ciuperca parazita trebuie ca acea sectie sa fie inchisa minim 2 luni pana la 2 ani, timp in care se desfasoara diverse operatiuni de dezinfectare a sectiei (aplicare de substante, spalare sub presiune, varuit, etc), deoarece sporii acestei ciuperci intra pana si in porii peretelui). Alta boala care poate compromite o parte din cultura, daca ciupercile infectate nu sunt izolate, este boala panzei de paianjen care apare in lipsa unei ventilatii corespunzatoare. Mai pomenesc si de un daunator care poate "devora" in 2 saptamani o sectie de 20 de tone de compost impanzit cu miceliu si anume Mustele de ciuperca, ale caror larve distrug de la piciorul ciupercii pana la palarie.

Sunt foarte multe de spus in privinta unei astfel de afaceri. Nu va lasati influentat de diversele postari de pe net in privinta "afacerii la cheie pentru cultivarea ciupercilor" si nici de sumele mentionate ca si profit din afacere, "fluturate" in fata potentialului om de afaceri, intrucat nu au nici-o legatura cu realitatea.

Cel mai indicat este sa vorbiti cu un "ciupercar" care stie exact ce probleme sunt in achizitie, productie si desfacere in Romania si cum dintr-o simpla neudare la timp a sacului de compost poti pierde 5000 de euro.

Daca nu sunt suficiente informatiile oferite, va mai pot da si alte detalii "din interior" in privinta acestei afaceri....va rog alegeti mesajul privat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordul vecinilor din extravilan, fara constructii TomaGradinaru TomaGradinaru Buna ziua! Am un proiect pe fonduri europene, construire ferma de animale, in extravilanul unui Municipiu. La eliberarea autorizatiei de constructie, inginerul ... (vezi toată discuția)
Inceput afacere agricultura Ioana051 Ioana051 Buna seara si bine v-am gasit. In viitorul apropiat familia mea va obtine niste bani si ne gandim sa ii investim. Am dori sa ne infiintam o mica cultura de ... (vezi toată discuția)
Obtinerea unor fonduri nerambursabile pentru inceperea unei afaceri cu orhidee ioanapop1984 ioanapop1984 as dori sa va intreb daca se pot obtine fonduri europene pentru constructia unei sere si inceperea unei afaceri cu orhidee? multumesc anticipat (vezi toată discuția)