avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1114 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Detasare.
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Detasare.

In ce conditii ar putea angajatorul sa dispuna detasarea mea la un alt angajator,folosindu-se de art.48 din Codul Muncii,avind in vedere faptul ca din anul 2006(anul angajarii) si pina in momentul de fata nu am avut nici o abatere disciplinara si eu ca persoana angajata nu am cerut aplicarea acestei masuri ca o masura de protectie a persoanei mele fata de ceva sau cineva?
Nu exista nici un document in care sa existe o mentiune de genul ca eu am fost indisciplinat sau un inscris din care sa rezulte ca am fost cercetat pe motiv de indisciplina in cadrul societatii.
Ultima modificare: Joi, 21 Februarie 2013
Gindul, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:33, 4 Martie 2013
Este lesne de inteles din lege:

Art. 48 Codul muncii:

Angajatorul poate modifica temporar locul si felul muncii, fara consimtamantul salariatului, si in cazul unor situatii de forta majora, cu titlu de sanctiune disciplinara sau ca masura de protectie a salariatului, in cazurile si in conditiile prevazute de prezentul cod.
Ultima modificare: Joi, 21 Februarie 2013
Dragos Stefan, Consultant resurse umane
Nu,ci doar faptul ca activitatea se va desfasura la subunitatea.... .Aceasta pentru o perioeda nedeterminata,care iata ca dureaza din 2008 si pina in prezent,iar periodic nu mi s-a adus la cunostinta faptul ca se prelungaste in conformitate cu Codul Muncii.
Si nu beneficiez nici de indemnizatii.
Pot sa actionez unitatea in instanta pentru solicitarea indemnizatiei de detasare sau delegare( ca nici nu stiu ce este) din 2008 si pina in prezent?( Pentru inceput voi cere prin adresa catre angajator sumele respective daca este posibil ).
Nu pot justifica cheltuielile de transport si cazare.
Pot cere in instanta calculul dobinzii aferente constituirii unui depozit anual pentru sumele respective la cele mai mari dobinzi de pe piata bancara pentru per.2008 si pina in prezent?
Aceasta suma ce reprezinta indemnizatie de detasare sau delegare intra in calculul pensiei alimentare?
Am aflat mai nou ca diurnele se impoziteaza de la 1 februarie.In cazul in care voi cere aceste sume pt per.2008-2013,acestea vor fisupuse impozitarii(cas,somaj) s.a.
Mesaj reeditat
@ Gindul

Data post: Vineri, 22 Februarie 2013, 09:02
Forum Dreptul muncii - contract de munca, demisie, salariu si altele
Subiect DETASARE SAU DELEGARE.

Buna dimineata.
Revin in FORUM cu aceeasi discutie.Sunt inginer,nu sunt jurist si nu sunt familiarizat cu termenii juridici.Nu-mi caut dreptatea aici dar vreau sa stiu daca ceea ce mi se intimpla din 2008 si pina in prezent este legal.
In ceea ce priveste suma de bani ce ar trebui sa-mi revina legal conform C.M. si C.C.M. din 2008 si pina in prezent,pot spune ca nu cer banii nimanui din firma.
Nu eu am vrut sa fiu detasat si nu m-am opus acestei detasari
In anul 2008 am fost informat de faptul ca activitatea pe care o desfasuram pina in momentul respectiv se va desfasura de la o anumita data( dec.2008) la o subunitate a unitatii la care lucram atunci si lucrez si acum,celelalte clauze contractuale raminind neschimbate ( conf. actului aditional ),fara a se schimba si felul muncii si aceasta pina la finalizarea lucrarilor din acea zona.
Dar la acea data nu s- a precizat perioada pentru care se produce aceasta schimbare.
Deci,aceasta s-a facut pentru o perioada nedeterminata,care iata ca dureaza din 2008 si pina in prezent,iar periodic nu mi s-a adus la cunostinta faptul ca se prelungeste in conformitate cu Codul Muncii.
Si nu beneficiez nici de indemnizatii,conf Art 46 CM si Art 29 din C.C.M

"(4) Salariatul detasat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de detasare, în conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil. "
ART 29 CCM:
" Pe durata Detasarii in alta localitate,salariatul beneficiaza si de o idemnizatie de 65% di salariul mediu zilnic al salariatului detasat calculata pe luna precedenta."
Postul s-a infiintat initial la o distanta de cca 120 km fata de domiciliul meu stabil,iar apoi detasarea mea s-a dispus la o subunitate situata la cca.25 km fata de fostul si actualul domiciliu stabil.
Pot sa actionez unitatea in instanta pentru solicitarea indemnizatiei de detasare sau delegare( ca nici nu stiu ce este,datorita faptului ca angajatorul nu mi-a comunicat in scris nimic din 2008 si pina in mom. de fata,periodic conf CM si CCM situatia Locului meu de munca vis a vis de locul unde se va desfasura in continuare activitatea) din 2008 si pina in prezent?
Pentru inceput voi cere prin adresa catre angajator sumele respective daca este posibil .
Nu pot justifica cheltuielile de transport si cazare.
In cazul incare nu gasesc intelegere la angajator,pot cere in instanta calculul dobinzii aferente constituirii unui depozit anual pentru sumele respective la cele mai atractive dobinzi de pe piata bancara pentru per.2008 si pina in prezent?
Aceasta suma ce reprezinta indemnizatie de detasare sau delegare intra in calculul pensiei alimentare?
Am aflat mai nou ca diurnele se impoziteaza de la 1 februarie.In cazul in care voi cere aceste sume pt per.2008-2013,acestea vor fisupuse impozitarii(cas,somaj) s.a. ?
Habar nu am ce trebuie sa fac pas cu pas.
Va rog sa-mi raspundeti. Multumesc.
Mesaj reeditat
Data post: Duminica, 3 Martie 2013, 19:22
Subiect: Neglijenta din partea angajatorului?Drepturi neacordate angajatului?
@ Gindul

Dupa expirarea unei (prime) perioade de 1 an de zile de detasare, angajatorul care a dispus detasarea sau cel la care s-a facut detasarea avea obligatia de a comunica periodic in scris angajatului faptul ca in continuare va fi detasat la subunitatea respectiva? Asta inseamna ca trebuia sa semnez Acte Aditionale periodic?
Postul pe care am fost angajat (in 2007) in urma restructurarii unit se afla la cca 120 km distanta de domiciliul stabil al meu,in 2008( 5 decembrie ) mi s-a adus lacunostinta faptul ca datorita unor lucrari de constructii din zona orasului... activitatea mea se va desfasura de la acea data la subunitatea X ,la o distanta de 25km fata de domiciliul meu stabil,pina la finalizarea lucrarilor din acea zona,fara a mi se schimba si felul muncii.
Conform C.M. si CCM angajatorul trebuia sa-mi puna la dispozitie indemnizatia de detasare ?
Distanta in km intre domiciliul meu stabil si angajator,in cazul meu,permite acordarea indemnizatiei de detasare? Oricum ar fi,am fost detasat in alta localitate si fata de cea de domiciliu si fata de cea a angajatorului initial.
Exista o distanta in km ca referinta ? Fata de ce in acest caz?
Daca acesta nu a facut-o din 2008 si pina in prezent am dreptul sa-i cer sa o calculeze si sa o vireze in contul meu de salariu pentru intreaga perioada ( 2008 pina in prezent),intreaga suma intr-o singura operatiune bancara?
Si daca raspunsul unitatii este NU,atunci ce pot face?Daca unitatea refuza sa-mi acorde aceste drepturi banesti legale?
Cum pot cere sprijin din partea ITM-ului?
Poate ITM-ul sa faca ceva in acest sens,pentru rezolvarea situatiei aparute.
Spun toate acestea pentru ca actualulreprezentant al angajatorului la care imi desfasor activitatea din 2008,ori nu cunoaste aceste prevederi di CM sau CCM ori este rau intentionat.
Cum poate fi tras la raspundere reprezentantul unitatii pentru neglijenta sau indisciplina in munca?

Va rog sa-mi raspundeti.

p.s.
Rog sa nu mai deschideti alte topicuri care au legatura cu detasarea dvs ... puteti astepta raspunsurile si/sau scrie nelamurile legate de problema dvs pe acest topic ... va multumesc anticipat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Delegare daniiel daniiel Salut! Am fost delegat de aproximativ 3 luni, in acelasi oras, la o alta societate. Daca delegarea se dispune in acelasi oras, pot beneficia de ... (vezi toată discuția)
Pot primi diurna Andusa Andusa Pot primi diurna dacă lucrez la o firma din alt județ,dar au lucrări în localitatea în care locuiesc? (vezi toată discuția)
Detasare. Mircic Mircic In dec.2008 am fost detasat la o subunitate din cadrul societatii prin intermediul unui referat prin care eram anuntat ca activitatea se va desfasura la acea ... (vezi toată discuția)