avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 470 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament autentic la notar cu 2 martori
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament autentic la notar cu 2 martori

O doamna batrana cu un descendent ( recunoscut in testament - dar nu se da nume, CNP, date de identificare ale descendentului) lasa totul ( loc veci + casa ) unei persoane ( nu exista grad de rudenie intre ele doar prietenie ) care are grija de ea in ultima parte a vietii ( o numeste legat universal ), trece termenul de 1 an de la deschiderea succesiunii. Intrebarea era in ce masura imi pot revendica parte de mostenire ( temei legal ) daca nu am stiut de moarte mamei?
Ultima modificare: Vineri, 22 Februarie 2013
buzurinn, utilizator
Cel mai recent răspuns: buzurinn , utilizator 11:09, 22 Februarie 2013
Păi care mamă, că nu spuneţi nimic de mamă... să înţeleg că mama = "o doamnă bătrână cu un descendent"?

Ne interesează dacă defuncta a decedat înainte de 01.10.2011, şi dacă s-a dezbătut succesiunea şi s-a eliberat certificat de moştenitor sau instanţa a pronunţat o hotărâre în acest sens.

LE: bun, văd că aţi editat... am să editez şi eu... dumneavoastră, ca fiu, sunteţi moştenitor rezervatar şi aveţi dreptul la succesiunea mamei, dar răspundeţi-mi la întrebările de mai sus ca să vă spun pe ce cale trebuie să acţionaţi.
Ultima modificare: Vineri, 22 Februarie 2013
Biroul Notarial Ionascu Nicolae, Notar
A murit dupa 01.10.2011, eu sunt fiul ei. Exista un testamen autentificat la notar, succesiunea s-a dezbatut, s-a eliberat certificat de mostenitor, bunul este in posesia doamnei care a avut grija de mama ( a facut imbunatatiri imobilului pentru a putea locui in el ), la momentul luarii in posesie a facut expertiza evaluatorie a bunului, are poze.
Intr un termen de 3 ani de la deces puteti cere reductiunea liberalitatilor excesive pentru ce va incalca cota de rezerva succesorala, de care nici testaorul nu poate dispune, ci este expres prevazuta de lege.
Insa atentie dvs trebuie sa demonstrati ca nu ati stiut de decesul mamei dvs pentru a fi repus in termenul de optiune succesorala de un an de zile, asta in cazul in care nu ati facut acceptarea expresa prin declaratie autentica la notar, sau puteti demonstra ca ati acceptat tacit succesiunea mamei dvs , caz in care sunteti considerat acceptant tacit al succesiunii.
Daca introduc proces trebuie sa platesc taxa de timbru la valoarea de piata actuala a imobilului ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune mary50 mary50 As dori ca un avocat sa-mi spuna in legatura cu succeiunea.Tata a decedat in 24.01.2015 a ramas mama,eu sunt singurul copil.Succesiunea e obligatorie in ... (vezi toată discuția)
Succesiune gigidiri gigidiri In urma decesului tatalui am fost repartizati unui notar pentru succesiune.Aceasta s-a realizat in 2005 fara participarea unui membru (verisoara infiata de ... (vezi toată discuția)
Succesiune: obligatorie in 6 luni de la deces? dona77 dona77 In ianuarie anul acesta a decedat tatal meu; de la Primarie ni s-a spus ca in termen de 6 luni trebuie sa facem o succesiune (si pt asta, sa iau legatura cu un ... (vezi toată discuția)