avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Contributii retinute la presedintele unei asociatii de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Contributii retinute la presedintele unei asociatii de proprietari

Buna ziua!
Datorita faptului ca nu am gasit un raspun exact care sa ma lamureasca 100% stimati colegi va supun atentiei urmatoarea problema:
Avem un presedinte la o asociatie de proprietari, nefiind pensionar, care are un contract de mandat din partea asociatiei si este remunerat in baza art. 32 alin. 1 din legea 230/2007
Intrebarea mea este:

Ce contributii datoram (ma refer la impozit si contributii sociale)?

Am gasit o serie de informatii care sunt inexacte in sensul ca se confunda notiunea de presedinte cu cea de administrator, cea de administrator al unui SRL cu cea de presedinte sau administrator de asociatie de proprietari, notiunea de presedinte pensionar cu cea de presedinte nepensionar etc....

Multumesc pentru atentie!
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 16:04, 21 Martie 2018
~ Conținut șters la cerere ~
Nu cred ca ati inteles exact ce am spus:
Ce contributii datoram (ma refer la impozit si contributii sociale)?

Adica ma refer strict contabil la regimul impozitelor si taxelor datorate aferente remuneratiei acestuia.
Impozitul presedintelui - 16% cum il incadrez in declaratia 112. Ca impozit pe veniturile din salarii sau impozit pe veniturile din alte surse?
Datorez si contributii sociale pentru presedinte in cazul meu (adica 10.5%, 5.5% si 0.5% sau altele)?
Exista vreo scutire de la aceste obligatii?
Se depune fisa fiscala pentru presedinte?
Din cate m-am uitat pe legislatie si am discutat cu diverse persoane sunt pareri diferite iar legislatia in domeniu s-a modificat succesiv si personal am o parere ambigua, nimeni neputandu-ma lamuri exact pe textul de lege ci doar cu pareri pentru ca speta mandatului este variata.
Eu va spun exact, fara sa mai bajbaiti pe la alte surse.

Deci, presedintele are contract de mandat. Indemnizatia pe acest fel de contract este asimilata salariului, potrivit Codului Fiscal.
Acest contract NU se inscrie in Revisal.

Indemnizatia presedintelui se inscrie in sectiunea A (salariati) a Declaratiei 112 si la "tip asigurat din punct de vedere contract de munca" alegeti punctul 4. "cenzori si membri ai consiliului de administratie"
Pe randul urmator alegeti optiunea ca nu e pensionar.
La venitul brut puneti suma bruta. Se vor completa automat contributiile pe care le datoreaza si care se vor adauga in prima pagina, in centralizator, celorlalte contributii, daca mai aveti functii de declarat in D.112. Nu aveti a completa sau sterge manual nimic, se completeaza automat.

Impozitul total pe asociatie se completeaza manual in Anexa 1.1 (F), iar in centralizator aveti grija sa-l impartiti, daca e cazul intre impozit din salarii (cod 616) si impozit din conventii civile (daca e cazul - cod 606, daca nu ma insel), avand grija ca suma celor doua feluri de impozite sa fie egala cu ce ati completat in Anexa 1.1

Fisele fiscale nu se mai depun incepand cu acest an pentru ca ele au fost combinate cu vechea declaratie 205 (pentru impozitul anual al conventiilor civile) si a rezultat noul format al declaratiei 205.
O descarcati de pe site-ul ANAF si o depuneti rapid pana in 28 februarie - limita maxima pentru aceasta declaratie pentru veniturile din anul 2012.

Ultima modificare: Vineri, 22 Februarie 2013
elga50, moderator
Fata de cele scrise mai sus de @elga50 as mai adauga ca in D112, manual se inscrie numai suma impozitelor (banuiesc ca mai aveti pe-acolo si alte persoane care sunt remunerate - indiferent cum si carora le retiniti la sursa,impozitul pe venit.
Deci D112 nu calculeaza contributii la somaj nici pentru persoana cu contract de mandat si nici asociatiei - omul nu poate beneficia de protectie (somaj) in cazul in care nu mai indeplineste aceasta functie, dintr-un motiv sau altul.
......................................
Last edit... Observ ca intre timp a completat informatia si doamna elga50...
Ultima modificare: Vineri, 22 Februarie 2013
Adam Grecu, utilizator
Multumesc pentru raspuns!
Incerc sa repar o prostie facuta de administratorul unei asociatii de proprietari care, ca urmare a unei adrese de la ANAF, s-a sesizat ca a facut o greseala.
I s-a comunicat ca pentru anul 2011 are neconcordante intre suma declarata la Impozitul pe veniturile din salarii din suma declaratiilor 112 si fisele fiscale aferente anului 2011.
In sensul ca a depus la suma de IVS pe declaratia 112 suma impozitului salariatilor, lunar, iar impozitul pentru cenzor si administrator nu l-a declarat pe nicaieri desi l-a retinut.
L-a declarat apoi la FF2 in fisele fiscale anuale pentru anul 2011.
De platit a platit suma totala a impozitului de la salariati plus cenzor si presedinte plus contributiile sociale aferente salariatilor insa impozitul celor cu contract de mandat nu l-a declarat pe nicaieri si in acest fel iese diferenta intre suma totala a impozitului din 112 pe anul 2011 si totalul impozitului din fisele fiscale aferente anului 2011 in care sunt trecuti si cei cu FF1 si cei cu FF2.
Mai mult decat atat din suma bruta aferenta mandatarilor li s-a retinut doar 16% si atat.

Alte discuții în legătură

Contract de mandat-ce presupune si cum se calculeaza taxele? eve0389 eve0389 Buna ziua Sunt presedinta [b]noua ca toata conducerea [/b] la o asociatie de locatari si nu stiu ce taxe se platesc pentru contractul de mandat. Cenzorul ... (vezi toată discuția)
Obligatii de plata si declaratii pt presedinte as proprietari -pensionar marianavatany@yahoo.com marianavatany@yahoo.com Buna seara. 1.Pt.un presedinte al as.de proprietari -pensionar,incadrat pe baza unei conventii civile de 100 ron pe luna-brut, ce obligatii trebuie ... (vezi toată discuția)
Contributia fnuass pentru presedintele si cenzorul asociatiei de proprietari Mitica49 Mitica49 Buna ziua, Neavand specializare in domeniul financiar-contabil, as dori sa ma lamuriti asupra urmatoarei probleme: notiunea de \"contributie de asigurari ... (vezi toată discuția)