avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 988 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodie comuna
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodie comuna

Buna ziua,

Pentru ca in acest moment la noi in legislatie a fost introdusa custodia comuna, ma puteti lamuri si pe mine ce anume inseamna?
De asemenea as dori sa stiu si cum este impartit programul unui copil minor din punct de vedere legal cu acest tip de custodie.

Va mutumesc!
Cel mai recent răspuns: Liana Iura , Avocat 14:07, 22 Februarie 2013
Este vorba despre prevederile Codului Civil de la art 397:
"ART. 397
Exercitarea autorităţii părinteşti de către ambii părinţi
După divorţ, autoritatea părintească revine în comun ambilor părinţi, afară de cazul în care instanţa decide altfel."

Putati afla mai pe larg citind de pe unde de pe net articolele 396-403, dedicate Efectelor divorţului cu privire la raporturile dintre părinţi şi copiii lor minori.

Programul este impartit fie conform deciziei instantei, daca parintii chiar nu sunt in masura sa ajunga la un acord amiabil, fie conform deciziei comune a parintilor.
Legea nu permite restrangerea drepturilor parintelui la legaturi personale cu copilul ( decat in cazuri particulare, justificate si in baz aunei hotarari judecatoresti).

In cazul in care parintii doresc sa modifice ulterior prevederile ce decurg hotarari judecatoresti privind acest subiect, fie pot apela din nou la instanta, pentru a cere o modificare, fie pot apela incheia un acord amiabil pentru a schimba impreuna conditiile.

Un acord amiabil se poate incheia si cu sprijinul si asistenta unui mediator. Legea medierii prevede o usurinta mai mare in aceste situatii de a realiza un acord amiabil cu putere de aplicare - acordul lor in acest subiect va lua forma unei hotarari ce consfinteste invoiala parintilor:

Art 64. [...]Acordurile de mediere incheiate de parti, in cauzele/conflictele ce au ca obiect exercitiul drepturilor parintesti, contributia parintilor la intretinerea copiilor si stabilirea domiciliului copiilor, imbraca forma unei hotarari de expedient.

Custodia comuna presupune ca ambii parinti exercita drepturile si isi indeplineste obligatiile parintesti impreuna, in comun, adica sunt datori sa se consulte, sa se informeze si sa ia decizii privind aspectele legate de cresterea si educarea copiilor.

Potrivit codului civil, dupa divort custodia fiind comuna, copilului i se stabileste locuinta la unul dintre parinti, celalalt parinte avand dreptul de a avea legaturi personale cu acesta, putand solicita instantei sa i se stabileasca un program de vizita, sau se poate intelege cu celalalt parinte fara a interveni judecatorul.

De regula, un program de vizita arata cam asa: 2 zile la 2 saptamani inntre ora -- si --, 2 weekenduri pe luna. 1 luna vacanta de vara, 1 sapt vacanta de iarna - primavara.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Program de vizita moglanmatei moglanmatei in urma procesului de divort nu sa stabilit un program de vizita pt copilul din prima casatorie si as vrea ca acest lucru sa se intample de aici incolo fiindca ... (vezi toată discuția)
Rog lămurire custodie comuna ContSters193379 ContSters193379 Rog să-mi spuneți exact ce anume inseamnă această custodie comună,ce se schimbă dacă ii va fi acordată fostului soț:? Copilul imi este încredințat ... (vezi toată discuția)
Minori- program de vizita b-8 b-8 Acum trei ani am divortat, iar copii minori au fost incredintati spre crestere si educare fostei sotii. In august 2012, fosta sotie a plecat in strainatate cu ... (vezi toată discuția)