Acum 2 saptamani eu si inca 3 prieteni de ai mei il asteptam in fata casei pe un prieten sa scoata masina din garaj sa mergem in oras.In timp ce astepta au trecut 2 indivizi pe langa noi in stare vizibila de ebrietate.S-au oprit in fata noastra si unul din ei a sarit pe prietenul din dreapta mea si au inceput sa se bata.Imediat si cel de al doilea se indrepta spre ei.Eu am intervenit si am inceput sa ma bat cu al doilea.Prietenul din stanga nu a intervenit pe motiv ca ii cunostea pe cei doi.I-am batut grav pe indivizi si cel pe care l-am batut eu si-a scos certificat medical cu 9 zile de spitalizare si vrea sa ne intalnim ca sa ne intelegem ca daca nu, el depune plangere.Eu sunt plecat la facultate dar se intalneste tata maine cu el.Eu i-am zis sa nu ii dea niciun ban dar tata mi-a inchis suparat si a zis ca se intelege el.Ce ma sfatuiti sa fac? Repet :ei au dat primii,dar acum cel pe are l-am batut eu sustine ca el se indrepta spre cei doi care se bateau pentru a-i desparte,dar nu a atentionat lucrul acesta in niciun fel(nu a strigat nimic si eu cand ma bateam cu el ,el ma tinea de guler si eu ii ziceam sa imi dea drumu si zicea ca nu si eu il loveam).Va multumesc anticipat
Va fi usor de demonstrat ca cel lovit de tine desfasura un atac imediat (se afla la o distanta mica de victima lovita deja de celalalt agresor si se indrepta spre aceasta). Tu ai actionat corect, indepartand atacul....doar ca situatia de fapt trebuie demonstrata. Tocmai deasta vei avea nevoie de martori in cazul unui proces penal. Va cere si despagubiri, dar daca se demonstreaza ca nu ai savarsit o infractiune nu va obtine nimic. In fapt tu nu ai savarsit nici o infractiune (daca nu ai continuat sa-l lovesti in timp ce el incerca sa fuga), dar va trebui sa fi sustinut de niste martori. Este o chestiune destul de sensibila si trebuie multa atentie. Daca va face plangere iti recomand ajutor de specialitate. Conteaza foarte mult relatarile martorilor.
Nu ,nu se pune problema ca el sa vii vrut sa fuga si eu sa il alerg ca sa il tabacesc bine..nu.Ma tinea de guler! Si nu cred ca poate fii luat in considerare ce sustine el ca vroia sa opreasca cearta avand in vedere ca nu a semnalat in niciun fel acest lucru.Si daca vroia sa faca acest lucru il oprea dinainte pe prietenul lui si nu se ajungea aici plus ca cand eu il loveam el putea sa spuna "Stai nu mai da,Opreste-te " sau orice altceva care sa imi arate ca nu are de gand sa ma vatameze,dar nu a facut lucrul acesta.Martori sunt eu,prietenul meu implicat in lupta,cel neimplicat dar a zis ca spune adevarul fara sa tina cu nicio parte si sper sa se tina de cuvant plus prietenul nostru care scotea masina din garaj doar ca nu stiu cat de mult a vazut,dar spunea ca si el a vazut ca ei neau atacat.Sincer ma gandeam sa nu scoata vreunu din ei un cutit pentru ca erau destul de modest imbracati si erau si murdari probabil ca se mai incaierasera sau ceva de genu,nu stiu sigur.Si mai e si faptul ca erau beti.Si cel pe care l-am lovit sa dus la medic a doua zi.Nu trebuia sa se duca exact dupa incident?? Adica atunci ar fi reiesit si ca era beat dar a doua zi a evitat asta.Inca o data..va multumesc pentru raspunsuri!
Lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice se pedepsesc cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.
Lovirea sau actele de violenţă care au pricinuit o vătămare ce necesită pentru vindecare îngrijiri medicale de cel mult 20 de zile se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
Deci, daca face plangere penala, trebuie sa fii asistat de avocat, nu poti risca, bazandu-te pe declaratiile prietenilor, care si le pot schimba de la o zi la alta. (unul dintre ei te-a dezamagit deja nereactionand in niciun fel in momentul atacului ).
pai martori....are doar 1 singur , in timp ce , ceilalti sunt 2 , unul agresat si unul agresor...cel agresat are si certificat medicolegal....care din declaratii vor fi mai plauzibile ???? timp si bani pierduti degeaba...
cred ca o intelegere amicala ar fi mai de succes , decat un proces penal.....
Legitima aparare este un subiect destul de sensibil. Nu poti continua sa lovesti un om crezand ca te afli tot in stare de legitima aparare. Nu poti face gestul lui Iovan si sa invoci legitima aparare...Daca cineva a incetat atacul, nu iti este permis sa il mai lovesti. Daca cineva fuge, nu poti sa arunci cu ceva dupa el...este mult mai complexa legitima aparare...si implica mai multe situati....