avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 463 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de vanzare cumpare cu clauza de intretinere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de vanzare cumpare cu clauza de intretinere

Buna ziua. Am o cunostinta care este casatorita si au doi copii majori, insa sunt despartiti in fapt din 2007, fiecare luandu-si cate un apartament separat. Cunostinta doreste sa-mi transmita mie proprietatea sa in vederea intretinerii sale la batranete. Mentionez ca la achizitionarea apartamentului sau, sotia a dat declaratie notariala in care mentiona ca banii ptr. cumparare nu i-au apartinut si nici nu va avea vreo pretentie pe viitor, astfel ca pe contr. de cumparare este trecut doar cunostinta mea, iar ap. este bun propriu al acestuia. Al doilea apartament cumparat de sotie este pe numele la amandoi sotii, cunostinta mea nedand o declaratie ca a sotiei sale, astfel ca este bun comun.
Pe viitor acesta doreste sa divorteze si ulterior sa imparta la partaj si acel apartament.
Intrebarea mea este, in cazul in care imi va face un contr. de v-c pe ap. ce-l detine ca bun propriu, in vederea ingrijirii ulterioare, cei doi copii au dreptul la acesta ? Si ce credeti ca este mai avantajos, contract de v-c cu clauza de intretinere sau testament ca-mi lasa toate bunurile sale dupa moarte ?
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 00:59, 24 Februarie 2013
În privinţa bunurilor soţilor funcţionează prezumţia de comunitate, prezumţie pe care simpla declaraţie a unuia dintre soţi nu o poate înfrînge.

Potrivit Codului familiei (care, presupun, este aplicabil actelor juridice încheiate la acea dată), bunurile sunt proprii doar în condiţiile expres şi limitativ prevăzute în cod.

Prin urmare, soarta contractului de întreţinere va depinde de poziţia celuilalt soţ. Dacă va invoca comunitatea de bunuri (precum şi faptul că aţi cunoscut existenţa căsătoriei lor la data încheierii actului de întreţinere), va putea obţine anularea actului în pofida declaraţiei anterioare.

Consultaţi un avocat, la modul concret, cu actele pe masă, înainte de încheierea actului.

Eu va sfatuiesc sa asteptati ca doamna sa-si rezolve situatia, adica : sa divorteze si sa faca partajul.
Dupa partaj, va sfatuiesc sa incheiati un contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere (evitati testamentul, testamentul poate fi contestat de catre fii doamnei, pentru ca legea nu-i permite doamnei sa-si excluda total fiii de la mostenire )
Si contractul de vanzare cumparare cu clauza de intretinere poate fi contestat, caci daca nu se da pret , este o donatie, si va fi supusa reductiunii........aveti si prezumtie in NCC.....
Daca raportul juridic real este intretinerea, intocm iti un contract de intretinere si executati va obligatia avand grija sa pastrati orice dovezi ale indeplinirii acesteia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Informatii utile ContSters123009 ContSters123009 Am grija de o pesoana in varsta de 88 de ani locuiesc la ea cu copilul, ea mi-a facut un testament acum o luna insa acolo nu e trecuta nici o clauza de ... (vezi toată discuția)
Partaj, în timpul cãsãtoriei, asupra bunurilor comune sd2010 sd2010 Bună seara! Speța este următoarea: 1. doamna X, necăsătorită, încheie în 1999, cu doamna Y, un antecontract de vânzare-cumpărare, urmând ca ... (vezi toată discuția)
Act de donatie sau act de vanzare-cumparare roxana.enache roxana.enache Buna ziua, am si eu o nelamurire in privinta unor acte pt un apartament cu 3 camere pe care vor sa mi-l lase parintii mei. Pt ce tip de acte ar trebuii sa ... (vezi toată discuția)