avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 266 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... PRESCRIPTIA EXTINCTIVA
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

PRESCRIPTIA EXTINCTIVA

Buna ziua,
Am marea rugaminte sa-mi dati un sfat in urmatoarea speta:
La data de 25.09.2008 am incheiat un contract de prestari servicii cu o societate comeriala avind ca obiect lucrari de tencuit interior la o casa de locuit.Termenul de executie stabilit in contract de antreprenor a fost 25.09.2008-25.10.2008 (o luna). Lucrarile nu au fost finalizate in totalitate in termenul stabilit, iar la cele finalizate am constatat fisuri aparute in pereti si deficiente de executie. La data de 23.11.2008 am incheiat cu antreprenorul in prezenta unui martor a unui proces verbal de receptie partiala care de fapt este un proces verbal de constatare, in care am mentionat toate deficientele constatate precum si lucrarile neterminate. Antreprenorul si-a asumat prin semnatura toate aceste deficiente cu promisiunea verbala ca le va remedia in primavara anului 2009.Angajind ulterior si alte lucrari ne-a aminat mereu cu remedierea respectiv terminarea lucrarilor incepute.Din aceste considerente in 08.10.2010 si 15.10.2010 l-am notificat si l-am invitat la o conciliere prealabila.Cele doua notificari s-au intors, refuzind sa le premeasca. La data de 13.02.2012 am inaintat la instanta de judecata o cerere in obligatia de a face, solicitind instantei obligarea piritului la remedierea respectiv la terminarea lucrarilor incepute coform clauzelor contractuale.In intimpinarea depusa la dosarul cauzei, piritul prin reprezentant,invoca prescriptia dreptului la actiune raportat la procesul verbal de receptie partiala din 23.11.2008 dar recunoaste ca nu s-a sustras niciodata de la remedierea defectiunilor aparute la pereti, conform angajamentelor cuprinse in contract.
Mentionez de asemnea ca la cap.V din contract ,,Calitatea lucrarilor,, antreprenorul garanteaza calitatea lucrarilor de constructie timp de 5 ani de la data semnarii procesului verbal de receptie finala, numai ca acest proces verbal de receptie finala nu s-a mai incheiat avind in vedere ca lucrarile nu au fost terminate.
Va rog sa-mi spuneti punctul dumneavoastra de vedere cu privire la termenul de prescriptie avind in vedere atit prevederile decretului 167/1958 art.16 lit a cit si prevederile vechiului si NCC.

Cu deosebita consideratie
Marinela Giurgiu
Cel mai recent răspuns: marinelagiurgiu , utilizator 16:20, 24 Februarie 2013
Prescriptia denerala este de 3 ani.
Cu tot regretul si eu consider ca vi s-a prescris dreptul de a solicita prestatorului indeplinirea obligatiilor asumate, ati avut 3 ani in care puteati formula o actiune admisibila impotriva acestuia.
Si mie imi pare ca s-a implinit termenul de prescriptie.
Nu au existat nici cauze de suspendare sau de intrerupere a termenului de prescriptie din cate se poate observa.

Singura sansa ar fi sa incercati o mediere si poate ati avea noroc sa vina...si sa mai incheiati un nou act juridic.
Va multumesc mult pentru raspunsurile primite la subiectul pus in discutie, dar ma vad obligata sa va dau si alte indicii. Pentru calcularea termenului de prescriptie privind lucrarile de constructie sunt relevante dispozitiile art.37 din L 50/91 privind disciplina in constructii, raportat la art 32 din HG 237/1994 privind aprobarea Regulamentului de receptie a lucrarilor de constructii si instalatii aferente acestora Cap.III. La fel de relevant poate fi si art.16 lit.a din Decretul 167/1958 care spune ,, prescriptia se intrerupe prin recunoasterea dreptului a carui actiune se prescrie, facuta de cel in favoarea caruia curge prescriptia,, Antreprenorul a recunoscut si si-a insusit viciile denuntate si lucrarile neterminate prin semnarea PV de receptie partiala, iar in intimpinare spune ca nu s-a opus niciodata remedierii acestor deficiente. Din aceste motive, simpla recunoastere poate intrerupe prescriptia dreptului la actiune ?. Existenta viciilor constituie conditia insasi a nasterii dreptului la actiune, iar recunoasterea lor reprezinta confirmarea de catre antreprenor a dreptului la garantie al beneficiarului, fiind un motiv suficient pentru acesta de a nu actiona in justitie si a spera in rezolvarea amiabila a pretentiilor sale .
Astept cu mare nerabdare opiniile dumneavoastra motivate pe articolele de lege invocate.

Va multumesc mult
Marinela Giurgiu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Garantia acordata lucrarii andr33apn andr33apn Buna ziua, Exista un cadru legal (o lege, o ordonanta) care reglementeaza garantia minima care trebuie impusa unei lucrari : constructii linii electrice ma ... (vezi toată discuția)
Cladire cu vicii de constructie atakiki atakiki Buna ziua, Acum 1 an de zile, eu si inca 7 vecini am cumparat apartamente intr-un imobil din aproprierea Bucurestiului. Proprietarul ne-a dat o garantie a ... (vezi toată discuția)
Termen de prescriere calin_andrei calin_andrei O actiune in pretentii (fie drept comun, fie somatie de plata) se prescrie in termenul general de 3 ani? Iar curgerea termenului se calculeaza de la ... (vezi toată discuția)