avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 394 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cheltuieli cu cota-parte indiviza
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cheltuieli cu cota-parte indiviza

Stau intr-un bloc de 3 etaje,constructie noua,unde fiecare apartament are apometre si centrala termica.
De curand vor sa inlocuiasca toata instalatia electrica pe scara,avem lumina pe senzori.Vor sa ne puna sa platim in functie de suprafat apartamentului,lucru care nu m-i se pare corect.Platim si lumina de pe scara si toate salariile tot dupa suprafata apartamentului,avand in vedere ca eu stau la parter si folosesc 2 becuri in comparatie cu cineva care sta la o garsoniera la etajul 3 si care plateste mai putin ca mine.
Nu inteleg de ce cineva care sta la etajul 3 la un apartament cu 2 camere sa plateasca mai mult decat un altul care sta la acelasi etaj la o garsoniera.Au nevoie de tot atata lumina si de tot atatea becuri de inlocuit.
In blocul bunicii mele este aceeasi situatie doar ca ei platesc totul impartit la numarul de apartamente.
Sunt curioasa in cazul blocului meu care ar fii solutia legala corecta.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 20:02, 23 Februarie 2013
Pentru ca este vorba de lucrari de reparatii, intretinere, modernizare a proprietatii comune, aceasta categorie de cheltuieli se repartizeaza in functie de cota-parte indiviza, adica altfel spus in functie de suprafata apartamentului.
Deci administratorul repartizeaza corect aceasta cheltuiala.

La blocul bunicii dv. se procedeaza contrar legii.
Conform HG 1588/2007 cheltuielile de reparatii in condominiu se repartizeaza pe cota-parte indiviza, nu pe numarul apartamentelor si nici pe numarul de persoane care locuiesc intr-o luna in condominiu.

HG 1588/2007 Art. 44. — (1) Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire Ia proprietatea comuna, cu privire Ia: fondul sau fondunile pentru Iucrari de intretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare Ia partile de constructii si instaIatii aflate in si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distnibutie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare,
incalzire, energie electrica; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; intenfonul — partea de instaIatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisuI si altele asemenea, conform prevedenilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociatiei: salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curatenie etc.; indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari or persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv si ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau poIite de asigurari;
alte servicii administrative catre proprietatea comuna.
Eu nu am inteles ce vreti sa schimbati. Daca blocul este nou, iluminatul este comandat de senzori de miscare sau nu?
Daca iluminatul este clasic, cu intrerupator pe casa scarii si iluminatul functioneaza toata noaptea, nu vad noutatea. blocul meu a fost dat in folosinta in 1974 si iluminatul a functionat pe temporizator vreo 20 ani pana s-a ars dispozitivul si nimeni nu s-a mai sinchisit sa-l inlocuiasca.
De anul trecut am trecut si noi ”pe senzori”. Cheltuiala nu este mare de fel. Un senzor de prezenta cu reglaj de timp, sensibilitatea detectarii miscarii si reglajul pragului de intuneric costa cam 20-25 lei, depinde de unde il cumperi. Mai puneti acolo o celula fotavoltaica pentru parter (tine lumina aprinsa pe toata perioada noptii la intrarea in in casa scarii si o stinge ziua, cost cam 10 lei, mai puneti cativa metri de cablu, ceva izolerband si un cetatean mai priceput pe-acolo si-i cam gata. Nu costa mai mult de 10-15 lei de apartament. In principiu instalatia veche nu se modifica cu nimic.
Oricum, amortizarea costurilor se va face in mod sigur in 3-4 luni. Chiar v-as ruga sa observati acest lucru, pe facturi.(Sper ca nu platiti la E-on si abonament radio...).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza gazul consumat. Jean Valjean Jean Valjean Suntem un condominiu care inregistreaza prin acelasi aparat consumul de gaze la bucatarii si cel folosit la incalzire - avem centrala proprie a blocului. Care ... (vezi toată discuția)
Repartizare energie termica Davidcugir Davidcugir Am un apartament in Oradea intr-un bloc cu repartitoare de caldura. Din 2010 nu mai locuieste nimeni in locuinta, deoarece sint rezident in Germania. Din 2011 ... (vezi toată discuția)
Hotarare abuziva fara vot Alex-U Alex-U De curand s-au montat senzori de miscare pentru iluminatul pe casa scarii.Hotararea s-a luat fara a fi aprobata de 2/3 din membrii Adunarii Generale.Cum pot ... (vezi toată discuția)