avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 766 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... prelungirea concediului de crestere a copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

prelungirea concediului de crestere a copilului

buna,beneficiez de concediu de crestere a copilului,cererea am facuto la angajatorpe un an de zile.
Intre timp am hotarat cu sotia sa-mi prelungesc inca un an ,renuntand la stimulent,este posibil si ce trebuie sa fac.
multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:18, 3 Octombrie 2014
cautati si cititi OUG 111 din 2010 actualizata , vi se explica situatia in care sunteti la art.2 alin. (7) si la art. 6 alin.(1) .
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

(7) Optiunea beneficiarului prevazuta la alin. (1) se exprima in scris, pe baza de cerere, si nu poate fi schimbata pe parcursul acordarii drepturilor.

Art. 6
(1) Dupa implinirea de catre copil a varstei de un an, cu exceptia copilului cu handicap, persoanele care au optat pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului si indemnizatia lunara prevazute la art.2 alin.(1) lit. a) au dreptul la concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani.

(2) Cererea pentru acordarea concediului fara plata indemnizatiei pentru cresterea copilului se depune si se inregistreaza la angajator, pe baza livretului de familie sau a certificatului de nastere al copilului.

Art. 21
(1) Pe perioada in care se beneficiaza de indemnizatia prevazuta la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 alin.(1) si art. 9 alin. (4) si (5), precum si pe perioada concediului fara plata prevazut la art. 6, plata contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru aceste persoane se asigura de la bugetul de stat .
...

Art. 22
(1) Perioada în care o persoană beneficiază de drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5, art.6, art. 9 alin. (4) și (5) constituie perioadă asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor de pensie în sistemul public și a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare

(2) Perioada concediului pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1) și art. 6 constituie vechime în muncă și în serviciu, precum și în specialitate și se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu acestea.
deci se poate.va multumesc frumos.
da, se poate, veti figura in concediu fara plata pana copilul implineste 2 ani .
Buna ziua,

Va rog frumos sa ma ajutati cu cateva lamuriri.
Sunt in concediu de crestere a copilului de 10 luni si vreau sa il prelungesc cu concediu fara plata, initial alegand varianta de 1 an.
Tatal nu isi va lua acea luna de concediu de paternitate.

Pot intra in concediu fara plata cand copilul implineste 11 luni?

Am adresat o astfel de cerere companiei la care lucrez si am fost intrebata de ce am trecut ca data de inceput momentul incare copilul face 11 luni si nu 12.

De asemenea mi s-a spus ca ei nu mai au nicio obligatie sa ma primeasca inapoi, daca imi iau acest concediu far plata.
Este adevarat?

Multumesc!

Alte discuții în legătură

Prelungire ccc de la 2 ani la 3 ani elam elam Buna dimineata! Dl. Tudor Valeriu, referitor la discutia avuta in luna mai 2015: 1) in baza certificatului de handicap ( emis in 20.11.2014) si a cererii ... (vezi toată discuția)
Concediu de crestere si ingrijire copil cu handicap accentuat HRBP HRBP Buna seara, Va rog sa ma sfatuiti in urmatoarea problema: La compania in care lucrez avem o angajata care a intrat in concediu de crestere si ingrijire ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de la doi la trei ani rina68 rina68 buna ziua, am o fetita cu probleme usoare de motricitate, si am inceput sa -i fac dosar de prelungire concediu de crestere de la doi la trei ani as vrea sa ... (vezi toată discuția)