avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 636 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Administrator bloc, nelamuriri taxe
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Administrator bloc, nelamuriri taxe

Buna ziua!
Apelez la acest forum pentru ca in blocul unde locuiesc sunt multe nereguli si nu stiu ce ar trebui sa fac.
In primul rand, administratorul, pe langa faptul ca nu isi indeplineste nicio atributie, de cateva luni refuza sa stranga banii pe taxe. Pur si simplu i-a plasat chitantierul unei vecine, spunandu-i sa se ocupe daca vrea, fiindca pe el nu-l intereseaza blocul nostru. Intr-adevar, vecinii sunt dificili, sunt multi restantieri, blocul totalizand aprox. 5000 lei restante la apa. Dar totusi, consider ca nu se ajungea la suma asta daca administratorul si-ar fi facut treaba. Din cate stiu, legea permite asociatiei de proprietari sa ii dea in judecata pe rau-platnici dupa 3 luni de intarziere la plata taxelor. Pe langa asta, avem in bloc locatari care nu au apometre (2 sau 3, cred), carora admnistratorul le calculeaza 4 mc/pers, in timp ce plaseaza "corectii de apa" lunar, tuturor locatarilor. Pretextul: pierderi de apa. Posibil.. dar, de ce nu cheama un instalator sa verifice originea acestor pierderi si sa se remedieze situatia? De asemenea, nu stiu daca e normal ca acele corectii sa le calculeze in functie de numarul persoanelor care locuiesc in garsoniera. Daca sunt pierderi de apa, nu sunt cu nimic mai vinovate cele 5 persoane dintr-o locuinta decat 2 din alta, nu? In plus, nimeni nu a venit niciodata sa citeasca contorul din locuinta, lucru care cred ca ar trebui facut periodic, mai ales in cazul unor datorii asa mari.
Lunar platim suma de 7 lei/garsoniera pentru "cota parte indiviza". Nu stiu exact pe ce se duc banii aia, pentru ca in bloc nu se face nicio reparatie, nicio imbunatatire, absolut nimic. Cand a fost sparta conducta de canalizare, au fost cativa vecini care au platit vidanja, in timp ce administatorul a spus doar atat: descurcati-va!
Locuiesc in blocul asta de 8 luni, niciodata nu s-a tinut o sedinta, cu toate ca probleme ar fi foarte multe de discutat. Daca l-am rugat sa ma lamureasca pe ce anume se duc banii pe care ii dau la taxe, mi-a spus ca "asa se da". Daca i-am pus problema ca ar trebui schimbate usile scarii si pus un interfon, mi-a raspuns asa: "interfonul nu e bun! se joaca copiii la el si il strica!".
O alta nelamurire a mea ar fi legata de banii pentru salubritate. Mi se pare ca platim cam mult si nu stiu unde as putea sa ma interesez de tarife, fiindca la alte blocuri se plateste mult mai putin si din cate stiu eu, este aceeasi firma.
Alta marlanie a administratorului a fost legata de femeia de serviciu. Strangea banii de la locatari pentru a o plati pe femeie, dar banii nu ajungeau la ea decat in mica parte, restul pastrandu-i pt. el, probabil. Astfel, am ramas si fara femeie de serviciu.
As putea continua, dar cred ca v-ati facut o idee.
Practic, intrebarile mele sunt:
1) Care este procedura care trebuie urmata pentru a schimba administratorul?
2) Pentru ce anume se plateste cota parte indiviza?
3) Cum anume se calculeaza plata apei? (aici ma refer la cei fara apometru, la pierderile de apa, la corectiile bagate pe gat..)
Sper ca am reusit sa expun problemele cat mai clar. Astept raspunsurile dv.
Va multumesc!
@andra_2,
Totusi aveti vecini mai vechi decat dumneavoastra in acel bloc. Cu ei discutati, i-ati intrebat cine este presedinte, care sunt membrii comitetului?
Se afiseaza lunar listele de plata? Pe acesrea ar trebui sa scrie numele presedintelui si al cenzorului. Poate asa aflati care sunt si discutati cu acestia.
Pentru cei care mai urmaresc subiectul, s-a tinut intr-un tarziu o sedinta de catre presedintele asociatiei. Ne-a comunicat ca administratorul nu mai "poate" sa se ocupe de blocul nostru si ca trebuie sa ne ocupam noi. Mi s-ar parea normal ca asociatia sa numeasca alt administrator, dar domnul spune ca nu e datoria asociatiei. Practic, amandoi se spala pe maini de blocul nostru. Sunt cativa vecini care doresc sa se ocupe (nici nu prea avem de ales, cred) dar nu stim de unde sa pornim. Ce ar trebui facut? Trebuie sa facem noi alta asociatie? Ce pasi trebuie sa urmam pentru asta?
Daca aveti asociatie de proprietari legal infiintata, atunci nu trebuie sa faceti o alta.

Pentru inceput, cei care doresc sa se ocupe de administrarea asociatiei trebuie sa stie ca:
- anual se convoaca AG a proprietarilor - membri ai asociatiei. Pentru asta trebuie sa stiti cine sunt membrii asociatiei deoarece numai acestia au drept de vot, dreptul de a fi alesi in conducerea asociatiei. In AG, anual sau pentru doi ani, depinde ce scrie in statutul asociatiei, se alege comitetul executiv care are si un presedinte, zisul presedinte al asociatiei;
- in aceeasi AG se alege si o comisie de cenzori. Daca nimeni nu doreste sa faca parte din comisie si sa poarte raspunderea verificarii documentelor asociatiei, dar si a monitorizarii situatiei financiare a asociatiei, atunci comitetul executiv poate angaja un cenzor extern cu studii de specialitate, de preferat economice, un contabil cu atestat CECCAR;

- comitetul executiv angajeaza personalul executiv al asociatiei, in principal administratorul si ingrijitorul, dar si alt gen de specialisti de care asociatia are nevoie;

- administratorul trebuie sa aiba macar o minima experienta in domeniu cu atat mai mult daca asociatia are probleme, si sa fie atestat de primarie. Chestiunea cu atestatul este superflua daca omul are numai atestat, dar nu are habar de cum se face administratia unui bloc;
El se ocupa de partea tehnica, cladire si tot ce presupune intretinerea cladirii, instalatiilor. Nu el se ocupa cu reparatiile, ci are grija sa inventarieze problemele, sa le prezinte comitetului executiv si impreuna sa caute solutii pentru rezolvarea problemelor.
Tot administratorul, la asociatii mici si medii se ocupa de partea financiara, casierie, contabilitate primara cu repartizarea facturilor si cheltuielilor asociatiei pe listele de intretinere, conform cu legislatia in vigoare, gestiunea fondurilor asociatiei.

Sunt cateva aspecte, important este sa cititi si sa invatati Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari si HG 1588/2007 cu normele de aplicare a legii.
Buna ziua !

Puteti va rog detalia punctul 2 : Diferentele de utilitati rezultate intre factura si total index

comunicati de proprietari,pot fi repartizati catre acestia in 4 variante,conform deciziei

comitetului executiv . Sa spunem ca este vorba de salubritate . S-a facturat pentru 5

prrsoane, s-a incasat pentru 8 persoane . Circumstantele nu au relevanta . Ce se

intampla cu diferenta de bani incasata ?

Pentru salubritate nu se comunica indecsi de consum, ca nu exista contoare de masurare a gunoiului.

Poate vreti sa intrebati altceva (?)
Factura de la salubritate se imparte la numarul de persoane prezente in luna pentru care s-a emis factura, indiferent pentru cate persoane s-a facturat.
Nu intotdeauna administratorul comunica si numarul de persoane, vorba dv., "nu au relevanta circumstantele".

Daca factura este de 100 lei pentru 5 persoane si in condominiu au locuit 8 persoane in acea luna, atunci 100 lei se imparte la 8, fara a rezulta nicio diferenta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce-i de facut? dborsanu dborsanu Asociatie probelma? 1. Lipsa contract pt spatiul in care functioneaza Asociatia (balconul administratorei, care mai administreaza si alte asociatii in acelasi ... (vezi toată discuția)
Problema asociatie de proprietari masterflo masterflo Buna seara va rog sa ma ajutati si pe mine cu un sfat...problema mea arata cam asa: doamna de la asociatia de proprietari (nu sefa de scara, cea care incaseaza ... (vezi toată discuția)
Repartizare cheltuieli asociatie de proprietari xp-kry xp-kry Repartizeaza urmatoarele cheltuieli in cadrul unei asociatii de proprietari respecta normele legale : 1.Energie electrica- lei/pers 2.Apa rece , canal - ... (vezi toată discuția)