Nu exista niciun text de lege care sa interzica unui angajator sa faca angajari, dupa ce a efectuat concedieri individuale. Dvs trebuia sa contestati decizia de concediere in teremnul prevazut de lege. Intr-adevar, nu se întemeiază pe o cauză reală şi serioasă, ci este fictivă, desfiinţarea postului urmată la scurt timp de angajarea altei persoane pe acelaşi post.
Salariul compensatoriu il puteti primi fie in urma unei sesizari adresate ITM-ului , fie in urma unei actiuni in instanta impotriva fostului angajator.
Si atunci de ce se fereste sa le angajeze pe cele doua in firma ? Totusi , inainte de a pleca eu , mi-a spus ca , chiar daca isi va da seama ca nu se descurca cu un singur om la facturare , va fi obligat tot pe mine sa ma cheme inapoi din somaj , deoarece nu are voie sa incadreze pe altcineva in locul meu timp de nu stiu cate luni ! Sunt un pic dezorientata de raspunsul primit de la dvs , pentru ca l-am intrebat pe un inspector de la ITM acelasi lucru si am primit un cu totul alt raspuns din partea lui ( adica sa fac plangere la ITM , cum ca este adusa alta persoana in locul meu , desi eu am fost disponibilizata pe criteriul restrangerii activitatii , cu desfiintarea locului de munca respectiv ! ). Pai asa , fiecare patron poate disponibiliza pe oricine i se nazare, dupa care isi aduce pe cine vrea el ! Ma gandesc totusi ca pot fi luati la intrebari in legatura cu acest aspect !
Nu vad cum ITM-ul va anula decizia dvs de concediere sau sanctiona angajatorul ca a facut noi angajari. Intr-adevar, in speta expusa de catre dvs este vorba de "munca la negru" sanctionata de catre inspectorii ITM.
Singura autoritate din stat de a anula concedierile nelegale este instanta de judecata.
Interdictia de angajare pentru o anumita perioada de timp dupa efectuarea de concedieri este prevazuta in Codul muncii numai pentru concedierile colective nu si pentru concedierile individuale.
Nu am spus ca as vrea sa-mi fie anulata decizia de concediere ( oricum , n-as mai lucra la el niciodata !) , ci am fost derutata in legatura cu perioada aia de interdictie de angajare , dupa concedierea cuiva , pe criterii nefondate si ipocrite pe deasupra ( n-ai nevoie de acel om , dar ai nevoie totusi de alt om !). Inseamna ca nici el nu stie pe ce lume traieste si nici n-are prin preajma pe cineva mai breaz ! Pentru munca la negru si pentru faptul ca ma umileste cu acel salariu compensatoriu , pot sa-i fac totusi o sesizare la ITM ( desi ma indoiesc ca nu s-ar descurca !) ? Care este mai exact articolul care prevede salariul compensatoriu ?
Art.78 alin.1 din Contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional pe anii 2007-2010 : La încetarea contractului individual de muncă din motive ce nu ţin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensaţie de cel puţin un salariu lunar, în afara drepturilor cuvenite la zi.
In cazul in care va invoca ca nu are CCM, puteti sa-i spuneti ca :
1. potrivit art.247 C.mun., in cazul in care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramura nu exista contract colectiv de munca, se aplica contractul colectiv de munca incheiat la nivel superior.
2. Clauzele contractelor colective de munca produc efecte pentru toti salariatii incadrati la toti angajatorii din tara, in cazul contractului colectiv de munca la nivel national - art.241 alin.1 lit.d C.mun.