avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 658 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere

Buna seara ! Am o mare rugaminte la dvs ! Am fost concediata din motive ce nu tin de mine ( chipurile restrangerea activitatii , desfiintarea postului - fara a mai putea fi repartizata in alt loc de munca din cadrul societatii , chiar daca sunt cel mai vechi om in firma si am si studii superioare - pur si simplu seful a simtit nevoia de a scapa de mine !) . In data de 23 dec a fost ultima zi de munca ( preavizul meu a tinut din 17 nov pana la 23 dec 2008!) si seful a venit cu un plic cu bani ( spunand ca este din partea lui , cred eu ca o prima de sarbatori !) si mi-a dat sa semnez o hartie, care arata ca un stat de plata individual , pe care era specificata suma de 540 lei , spunandu-mi ca vrea el sa mai imi dea un salariu minim pe economie in luna ianuarie ( chiar ma gandeam ce marinimos este dupa ce m-a dat afara ca pe un nimic !) , si ca ma va suna colega sa vin intr-una din zilele de salariu , sa-mi iau banii . Bineinteles ca am asteptat cele 2 zile de salariu din ianuarie( 10 si 23) dar n-am fost chemata de nimeni la firma , si-atunci l-am sunat si l-am intrebat daca mai este valabil ce-am semnat ! A raspuns foarte amabil si m-a amanat peste o saptamana ! Dar nici atunci nu m-a sunat! Apoi pe 5 feb.sotul meu s-a intalnit cu el si fostul meu sef i-a spus sotului , printre altele , ca imi este dator cu niste bani si o sa mi-i dea la urmatorul salariu (13 feb) .Evident ca nu s-a intamplat asa ! Citind pe forum am observat ca el era de fapt obligat sa-mi plateasca un salariu compensatoriu ! Ma simt tradata de N ori : pentru ca m-a concediat abuziv ( dupa ce am plecat au fost aduse 2 fete in firma , care lucreaza la negru - deci avea nevoie de oameni !) si n-am avut curajul sa contest la Tribunalul muncii asta in termen de 30 de zile ; pentru ca-si bate joc de mine cu banii pe care a spus ca mi-i da si ma face sa-l sun si sa ma milogesc de el ( razand pe la colturi , cum bine-l stiu de-atatia ani! ) ; pentru ca m-a nedreptatit de-atatea ori in timpul lucrat la el ; s.a.m.d. Dupa cat timp are voie sa aduca pe altcineva in firma la locul de munca pe care-l aveam eu ? Ce ma sfatuiti ! Va multumesc din suflet !
Cel mai recent răspuns: ContSters79307 , utilizator 21:22, 17 Februarie 2009
Nu exista niciun text de lege care sa interzica unui angajator sa faca angajari, dupa ce a efectuat concedieri individuale. Dvs trebuia sa contestati decizia de concediere in teremnul prevazut de lege. Intr-adevar, nu se întemeiază pe o cauză reală şi serioasă, ci este fictivă, desfiinţarea postului urmată la scurt timp de angajarea altei persoane pe acelaşi post.

Salariul compensatoriu il puteti primi fie in urma unei sesizari adresate ITM-ului , fie in urma unei actiuni in instanta impotriva fostului angajator.
Si atunci de ce se fereste sa le angajeze pe cele doua in firma ? Totusi , inainte de a pleca eu , mi-a spus ca , chiar daca isi va da seama ca nu se descurca cu un singur om la facturare , va fi obligat tot pe mine sa ma cheme inapoi din somaj , deoarece nu are voie sa incadreze pe altcineva in locul meu timp de nu stiu cate luni ! Sunt un pic dezorientata de raspunsul primit de la dvs , pentru ca l-am intrebat pe un inspector de la ITM acelasi lucru si am primit un cu totul alt raspuns din partea lui ( adica sa fac plangere la ITM , cum ca este adusa alta persoana in locul meu , desi eu am fost disponibilizata pe criteriul restrangerii activitatii , cu desfiintarea locului de munca respectiv ! ). Pai asa , fiecare patron poate disponibiliza pe oricine i se nazare, dupa care isi aduce pe cine vrea el ! Ma gandesc totusi ca pot fi luati la intrebari in legatura cu acest aspect !
Nu vad cum ITM-ul va anula decizia dvs de concediere sau sanctiona angajatorul ca a facut noi angajari. Intr-adevar, in speta expusa de catre dvs este vorba de "munca la negru" sanctionata de catre inspectorii ITM.
Singura autoritate din stat de a anula concedierile nelegale este instanta de judecata.

Interdictia de angajare pentru o anumita perioada de timp dupa efectuarea de concedieri este prevazuta in Codul muncii numai pentru concedierile colective nu si pentru concedierile individuale.
Nu am spus ca as vrea sa-mi fie anulata decizia de concediere ( oricum , n-as mai lucra la el niciodata !) , ci am fost derutata in legatura cu perioada aia de interdictie de angajare , dupa concedierea cuiva , pe criterii nefondate si ipocrite pe deasupra ( n-ai nevoie de acel om , dar ai nevoie totusi de alt om !). Inseamna ca nici el nu stie pe ce lume traieste si nici n-are prin preajma pe cineva mai breaz ! Pentru munca la negru si pentru faptul ca ma umileste cu acel salariu compensatoriu , pot sa-i fac totusi o sesizare la ITM ( desi ma indoiesc ca nu s-ar descurca !) ? Care este mai exact articolul care prevede salariul compensatoriu ?
Art.78 alin.1 din Contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional pe anii 2007-2010 : La încetarea contractului individual de muncă din motive ce nu ţin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensaţie de cel puţin un salariu lunar, în afara drepturilor cuvenite la zi.

In cazul in care va invoca ca nu are CCM, puteti sa-i spuneti ca :
1. potrivit art.247 C.mun., in cazul in care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramura nu exista contract colectiv de munca, se aplica contractul colectiv de munca incheiat la nivel superior.
2. Clauzele contractelor colective de munca produc efecte pentru toti salariatii incadrati la toti angajatorii din tara, in cazul contractului colectiv de munca la nivel national - art.241 alin.1 lit.d C.mun.

Alte discuții în legătură

Concediere abuziva!!! super tare:)) daniel_petolea daniel_petolea buna tututror permiteti-mi sa-mi expun situatia, caci doresc un raspuns, o rezolvare... de un an de zile sunt angajat pe postul de cameraman, la un post ... (vezi toată discuția)
Concediere prin desfiintarea postului.urgent!!! andrea23 andrea23 Buna seara! Lucrez la o firma ca si inginer in industria alimentara-sef de schimb ambalare.Problema mea este urmatoarea.In productie sunt 6 sefi de schimb,3 la ... (vezi toată discuția)
Salar compensatoriu ContSters100914 ContSters100914 in cazul in care Sindicatul a cerut in CCM acordarea salariului compensatoriu doar pentru cei ce au lucrat peste 1 an in firma acesta se mai acorda celor ... (vezi toată discuția)