avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 816 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... salar compensatoriu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

salar compensatoriu

in cazul in care Sindicatul a cerut in CCM acordarea salariului compensatoriu doar pentru cei ce au lucrat peste 1 an in firma acesta se mai acorda celor disponibilizati (care au mai putin de 1 an lucrat) daca n-au semnat contractul colectiv?
Ultima modificare: Miercuri, 2 Septembrie 2009
ContSters100914, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters100914 , utilizator 20:04, 2 Septembrie 2009
1. cum adica nu au semnat contractul colectiv de munca?
acesta este semnat de sindicat, pe de o parte, si conducerea unitatii, pe de alta parte. odata semnat, acesta este valabil ptr toti salariatii.
faptul ca reprezentantii sindicatului au semnat CCM inseamna ca au avut acceptul din partea salariatilor ptr a-l semna.
2. cf CCM unic art. 78 (1) trebuie sa priomiti o compensatie de cel putin 1 salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi. deci, CCM unic nu face distinctie intre salariatii cu pana la 1 an vechime in unitate si cei mai vechi.
si unde legea nu face distinctie si noi nu putem face.
CCM la nivel de unitate nu poate avea prevederi contrare legii.
indiferent de vechime , orice angajat are dreptul stabilit de contractul colectiv la nivel national de minim 1 salariu compensatoriu la concediere din initiativa angajatorului.

daca sindicatul dvs solicita drepturi mai mici decat cele deja stabilite prin CCMUN, ar rebui sa le fie rusinica :">
oricum astfel de prevederi sub nivelul celor din CCMUN, sunt ilegale, si vor putea fi anulate de orice instanta

Multumesc pentru raspuns
Nu m-am exprimat prea bine:blush2:..ma refeream la faptul ca celor angajati dupa semnarea CCM nu li s-a adus la cunostinta prevederile acestuia (desi ar fi trebuit, nu?). Dar m-ati lamurit si e clar..ceea ce face firma e ilegal.
Cum se calculeaza salariile compensatorii, In functie de ce criterii: vechime in munca, postul ocupat in firma...?

P.S.: Azi ar fi trebuit sa primesc decizia de incetare si fisa de lichidare, dar se pare ca n-au facut-o..nici macar un e-mail n-au trimis sa se justifice, dar presupun ca o sa mi le trimita cat de curand prin posta (impreuna cu cartea de munca)..
Ei inca nu s-au achitat de drepturile mele salariale (lichidare luna iulie, salar august, comision, plata zilelor de concediu si salariul compensatoriu) asa ca ma pregatesc de lupta :training:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariu compensatoriu in functie de ccm pe nivel de ramura meg_pas meg_pas Buna seara! as dori sa stiu daca o firma care are sub 21 de angajati trebuie sa respecte contractul colectiv de munca la nivel unic sau pe cel la nivel de ... (vezi toată discuția)
Contract colectiv se respecta sau nu ? ContSters102065 ContSters102065 In data de 07.08.2009 am primit preaviz , 20 de zile lucratoare, in aceasta perioada am lucrat 4 ore pe zi, ieri (02.09.2009) am fost informata telefonic ca nu ... (vezi toată discuția)
Intrebare somaj Adina_G Adina_G Buna, mama a lucrat pana astazi la o firma de confectii (patroana italianca), astazi a fost anuntata ca incepand cu data de 21.10 toata lumea intra in preaviz ... (vezi toată discuția)