avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1050 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Contestatie in anulare
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Contestatie in anulare

Am urmatoarea situatie: fac cerere in care cer obligarea paratului la plata sumei x. La primul termen modific cererea si solicit suma y. In fond se respinge actiunea. In recurs, se admite, dar mi se da suma z. Verific dosarul si vad ca si instanta de fond si cea de recurs s-au pronuntat pe alta cerere modificatoare, depusa de mine in alt dosar, cu alt parat si cu alta suma - z. De fapt, la fond instanta care a judecat ambele dosare a pus cererile modificatoare fiecare in celalalt dosar. Acum, desi pare uluitor ca nici instanta de fond nici cea de recurs n-au intrebat nimic si s-au pronuntat pe o cerere care apare cu alt nr de dosar, cu alt parat si obiect, eu sunt in situatia de a face contestatie in anulare pe 318. Ce parerea aveti? Imi scapa ceva?
Ultima modificare: Luni, 25 Februarie 2013
gabi1984, utilizator
Cel mai recent răspuns: AV. Cristina Oltea Petrescu , Avocat 14:16, 25 Februarie 2013
nu crezi ca ar merge o indreptare pe art 281?

Text extras din: Codul de Procedură Civilă 1993 - al României

Art. 281. - Erorile sau omisiunile cu privire la numele, calitatea si sustinerile partilor sau cele de calcul, precum si orice alte erori materiale din hotarâri sau încheieri pot fi îndreptate din oficiu sau la cerere.
Instanta se pronunta prin încheiere data în camera de consiliu. Partile vor fi citate numai daca instanta socoteste ca este necesar sa dea anumite lamuriri.
În cazul hotarârilor, îndreptarea se va face în ambele exemplare ale hotarârii.


Asta a fost prima mea reactie, deoarece, colac peste pupaza, am si si o eroare materiala in decizie, intervalul mentionat de instanta e imposibil, 25.07.2011-2.01.2011 - in loc de 2.01.2012. Dar ma gandesc ca aici e vb de un aspect substantial, al cauzei, si anume obiectul; e adevarat ca e mult mai usor sa invoc indreptarea unei erori materiale, instanta sa scrie y in loc de z, pentru ca sunt aceleasi considerente de fapt si de drept pt ambele sume, dar mi-e frica de faptul ca instanta va considera ca nu are temei pt suma y...Desi eu o invoc in recurs, nu-mi pot modifica pretentiile din fond. Dar atat hotararea din fond, cat si cea din recurs se intemeiaza pe o cerere care nu apartine acestui dosar
Ultima modificare: Luni, 25 Februarie 2013
gabi1984, utilizator
da, ma gandesc si eu ca e cam riscant. Mai bine contestatie in anulare...Bafta :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indreptare eroare incheiere de sedinta Nina1 Nina1 Buna ziua, In incheierea de sedinta s-au strecurat erori in sensul inexactitatii celor relatate in cadrul sedintei publice la termenul de proces si omiterea ... (vezi toată discuția)
Cale de atac ContSters154162 ContSters154162 O decizie civila irevocabila, pronuntata de catre Curtea de Apel dupa judecarea unui recurs intr-un litigiu de munca, si prin care se obliga societatea parata ... (vezi toată discuția)
Taxa pt. indreptare erori materiale? cris_deo cris_deo Buna ziua. Am primit o decizie civila ca urmare a judecarii unei actiuni in instanta. In incheierea acestei decizii am obsrervat ca atat numele meu cat si ... (vezi toată discuția)