avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 621 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Dreptul asupra balconului
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Dreptul asupra balconului

Buna ziua,

Va rog sa imi dati un sfat referitor la urmatoarea problema:

Am achizitionat recent un apartament compus din doua camere si un balcon, care este accesibil doar din apartamentul meu. In contractul de vinzare-cumparare este trecuta suprafata locuintei plus a intregului balcon.

Am inceput in luna decembrie 2008 lucrari de reamenajare interioara a locuinei, ocazie cu care am inchis si balconul cu termopan si am izolat termic pe interior, am placat cu gresie si zugravit.

Problema mea este ca balconul se intinde si in fata casei scarilor si a ghenei de gunoi, existind o deschidere cu zabrele intre ghena si balcon, deschidere pe care vreau sa o acopar cu un geam mat, pentru a nu imi patrunde in balcon muste, gindaci si mirosuri neplacute, dar sa permit in continuare iluminarea naturala a casei scarilor si a ghenei.

Nici nu m-am mutat in respectiva locuinta si deja am probleme cu vecinii, majoritatea pensionari, cu sesizari, reclamatii si amenintari.
Mi-au pus in vedere sa nu acopar cu nimic desciderea aceea, probabil ca sa poata ei sa urmareasca tot ce se intimpla la mine in balcon. In plus orice dement poate sa imi arunce o tigara aprinsa in balcon sau sa imi otraveasca pisica sau cainele si eu ii cred in stare la cit sunt de rai.

Guri de aruncare a gunoiului sunt doar din doua in doua etaje, restul spatiilor fiind inchise si inchiriate unor locatari care le folosesc drept spatii de depozitare.

Ce pot sa fac? Nu mi-a spus nimeni de aceasta problema, ca l-as fi inchis doar partial, dar acum este prea tirziu, am cheltuit si o gramada de bani!

Mai mentionez ca prin ghena de gunoi mai trece si coloana de gaze. Ce legi exista in acest sens, cum pot rezolva acesta situatie? De ce mi se impune sa nu folosesc asa cum vreau balconul pe care am acces numai eu, din apartamentul meu, nefiind spatiu comun.

Sunt dispus sa trec prin balcon, dinspre ghena spre exterior o conducta de aerisire, dar nu stiu daca vor accepta asta. Exista vreo prevedere de la Pompieri cit trebuie sa fie aerisirea in acest caz?

Va multumesc anticipat pentru orice raspuns pe care il voi primi?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 04:50, 19 Februarie 2009
din ceea ce vad ca scrieti si asta trebuie sa si sustineti dvs, faptul ca aceea gaura este deschisa si vin tot felul de mirosuri si insecte, va tulbura in posesie.
faceti un geam mat fara sa mai anuntati pe nimeni si cel ce va ameninta ca vi-l sparge, il amenintati si dvs cu plangere penala pt amenintare si distrugere de bunuri.

av.m.vasilescu
Va multumesc mult!

O zi buna!
Ghena de gunoi este prevazuta cu aerisire (acele zabrele de care vorbiti Dv) si in plus daca mai tine in ea si conducta de gaze va puteti imagina ca asa trebuie sa ramana - fara geam. Acest tip de blocuri, facut prin anii '64 au fost gandite bine. Dv ati gresit cand ati inchis balconul si in dreptul ghenei. Ati fi tulburat in posesie daca balconul ar fi fost inchis initial. Deci ganditi-va la o solutie pentru asigurarea aerisirii ghenei (cu atat mai mult cu cat acolo exista o conducta de gaze si, prin regulamentele in vigoare, incintele care gazduiesc conducte de gaze trebuie sa aiba posibilitatea de aerisire.
Va multumesc pentru raspuns si v-as ramine profund recunoscator daca mi-ati indica si ce acte normative reglementeaza aerisirea acestui spatiu pentru ghena si conducta de gaze.
M-am gindit la acea solutie cu o conducta de aerisire, insa nu stiu daca va fi considerata suficienta, adica nu as vrea sa o fac degeaba.

O solutie trebuie sa gasesc pentru ca si vecinii sunt periculosi si nici nu pot sa ramin cu mirosul si insectele de la ghena.

Multumesc,

Emil
Puteti imparti balconul in 2 parti printr-o usa tot din termopan, practicata pana in ghena de gunoi. Dincolo de aceasta usa v-ati putea amenaja o camara pentru depozitare. In acest spatiu balconul Dv. ar fi inchis partial cu geam, iar aerisirea de la ghena de asemenea acoperita partial cu geam, lasand spatiu de aerisire suficient de mare si, in acelasi timp, obturand vederea vecinilor in balconul Dv.
Ati mai putea practica un perete paralel cu aerisirea de la ghena, in balconul Dv ati putea inchide tot spatiul din balcon catre exterior, iar in bucata ramasa pana in zabrele lasat liber, neacoperit, asa, un spatiu de 20-30 cm. in adancime.
Nu stiu, este dificil sa se mai poata face ceva ca lumea dupa ce ati executat lucrarea asa cum v-ati dorit-o, dar daca tot ati intrat in conflict cu restul vecinilor puteti incerca niste solutii care sa multumeasca pe toata lumea, inclusiv pe Dv.
Cat despre acte normative cel mai bine ar fi sa intrebati direct la sursa. Deschideti site-ul DISTRIGAZ si la contact puneti intrebarea, asa cum ati facut-o aici. Cred ca veti primi un raspuns in sensul celor spuse de mine si va trebui sa adoptati masuri de reproiectare a balconului.
Ultima modificare: Joi, 19 Februarie 2009
elga50, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Burlanul de la hota vecinului SilviaNe SilviaNe Buna ziua, de mai bine de doi ani ma confrunt atat eu cat si copilul meu mic, cu o problema creata de vecinul de deasupra. Mai exact si-a montat burlanul de la ... (vezi toată discuția)
Inchidere balcoane danuttan danuttan Ca orice om normal (zic eu) si grijuliu cu banii de intretinere,am inchis balcoanele cu termopan.Proprietarul de deasupra mea nu vrea sa-si inchida si el ... (vezi toată discuția)
Solutie depozitare gunoi Costica33 Costica33 Astept de citiva ani sa se gaseasca o solutie de depozitare a gunoaielor care nu se pot arunca pe ghena de gunoi, in afara blocului. In ghena este spatiu ... (vezi toată discuția)