Buna ziua.
Tatal meu a decedat de mai multi ani, dar inca nu s-a facut succesiune. Imobilul in cauza este si pe mama si pe tata. Noi suntem 3 frati, doar eu sunt cu mama, ceilalti sunt plecati in afara tarii. Daca se face succesiunea si ei nu se prezinta, se poate ataca mai tarziu succesiunea?
Si daca mama vrea sa imi dea mie partea ei (vanzare, donatie) pentru ca ramane in grija mea, se poate face acest lucru inainte de succesiune, sau doar dupa?
Multumesc.
Mai intai trebuie dezbatuta succesiunea. Bunurile tatalui se vor impartii dupa cum urmeaza: 1/2 catre mama dvs., iar restul de 1/2 in cote egale de 1/4 catre fiecare din copii plus mama dvs. In final, mama va avea 62,5% din bunuri (sau valoarea acestora), iar fiecare dintre copii cate 12,5%.
Mama dvs. va putea sa va vanda bunurile ce ii revin numai dupa constatarea calitatii dansei de mostenitor si dezbaterea succesiunii.
Referitor la atacarea succesiunii, exista doua variante
(i) Dezbaterea succesiunii in fata notarului public, unde este obligatorie prezenta tuturor succesorilor;
(ii) Dezbaterea succesiunii in fata instantei, unde succesorii sunt legal citati,iar in masura in care nu se prezinta sunt decazuti din dreptul de a mosteni, drept urmare nu mai pot ataca hotararea judecatoreasca.
Multumesc pentru raspuns.
Vreau doar sa ma asigur aceste cote sunt in cazul in care mama e coproprietara, sau sunt aceleasi cote si daca nu figureaza in actele imobilului. Adica la succesiune se imparte doar partea tatalui din apartament, sau tot apartamentul se imparte in acest fel.
Multumesc.