avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Prescriere executare silita credit ipotecar
Discuție deschisă în Executare silită

Prescriere executare silita credit ipotecar

Buna ziua,
In anul 2005 am contractat un credit ipotecar. Intrind in incapacitate de plata am fost nevoit sa intrerup plata ratelor. Ultima plata a fost facuta in martie 2009. Notificarea privind declararea scadentei anticipate am primit-o in martie 2010, dupa 331de zile cu intrare in vigoare in 15 zile. In luna septembrie 2012 banca a inaintat cererea de executare silita. In contractul de credit din 2005 nu se stipuleaza faptul ca dupa 90 de zile de la intarzierea la plata a unei rate, banca poate incepe executarea silita. Nu se stipuleaza nici un termen in acest sens. Pentru mine este important de stiut daca se reglementeaza undeva ( intr-o Norma BNR sau o lege) daca dupa 90 de zile de intarziere banca poate declansa executarea silita deoarece atunci termenul de prescriptie se naste odata cu cea de-a 91 zi de intarziere. In acest caz, Cererea de executare este formulata dupa perioada de 3 ani si pot invoca prescriptia. In legatura cu faptul ca fiecare rata este prescrisa in ordine cronologica, atunci creditorul nu trebuia sa tina cont in cerere de faptul ca un numar de 6-7 rate sunt deja prescrise iar somatia trebuia intocmita pe o suma mai mica cu contravaloarea acestora? In cazul in care se constata ca suma de pe somatie si cererea de executare este mai mare decat cea pe care creditorul, prin executor, o solicita, in cazul unei contestatii la executare, se pot anula toate actele de executare sau executorul poate modifica printr-un proces verbal aceasta eroare. In cazul in care se poate indrepta printr-o eroare ce rol are contestatia la executare daca toate viciile de procedura pot fi indreptate prin acte administrative ulterioare? Va multumesc pentru raspuns.

Cel mai recent răspuns: ContSters214341 , utilizator 15:57, 4 Martie 2013
Va multumesc pentru raspuns. Intradevar, prescrierea dreptului la actiune privind creanta nu atrage şi stingerea dreptului la acţiunea ipotecara. Incuvintarea este insa doar pentru Contractul de credit ca titlu executoriu, asumandu-se astfel doar dreptul de creanta. Banuiesc ca, in vederea executarii ipotecii ca si garantie de drept real imobiliar ar fi trebuit incuvintat si Contractul de Ipoteca. De altfel acesta nici nu a fost anexat somatiei trimise de executor. Oricum, in cazul in care se depasesc cei 3 ani si se intra in termenul de 3-10 ani dobanzile si penalitatile sunt exceptate prin actiunea executarii ipotecii, fapt ce ar reduce semnificativ valoarea creantei. Dar, conf. art 201 din L 71/2011, prescriptile incepute si neimplinite la data intrarii in vigoare a Codului civil ( cel nou) sunt si raman supuse dispozitiilor legale care le-au instituit, in speta a vechiului cod civil. Astfel ca art.2504 nu poate fi invocat. Ramane totusi de stabilit daca conform vechiului cod civil prescriptia este pe 3 ani sau pe 10 ani. Va multumesc si astept si alte comentarii.
~ Conținut șters la cerere ~
Nu conteaza faptul ca nu se prevede cand se poate incepe executarea silita.
Executarea silita se poate incepe conform contractului dar in sensul ca poate exista un termen pana cand sa nu se poata pune in executare titlul executoriu.
Buna ziua ,

Ok , si daca instanta admite contestatia la executare si declara ca creditul se perima ce se intimpla cu executarea silita ?
Va continua executarea silita imobiliara, pentru realizarea creantei, nu si a accesoriilor.

Alte discuții în legătură

Prescriere executare silita Catherina Catherina Buna ziua , am castigat in instanta un proces cu banca .Adica mai exact un contract de credit cu ipoteca s-a constatat ca s-a prescris si in acelasi timp ... (vezi toată discuția)
Executare silita credit bancar cu ipoteca dragosverban dragosverban Buna ziua ! Va rog sa-mi spuneti daca pot invoca prescriptia datoriei la banca daca nu am mai platit un credit cu ipoteca(apartament) in urmatoarele conditii ... (vezi toată discuția)
Credit cu ipoteca, executare silita. 12george 12george In data de 15.01.2008 am luat un credit cu ipoteca,pe 25 ani. Din motive de intarziere plata rate, in data de 05.08.2009 banca ma actioneaza in instanta pentru ... (vezi toată discuția)