avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 450 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Daca un proprietar isi viziteaza imobilul de maxim 4 ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Daca un proprietar isi viziteaza imobilul de maxim 4 ori pe luna, este obligata sa plateasca toate cheltuielile de intretinere ?

Spuneti-mi va rog, se considera locatar activ un proprietar care isi viziteaza imobilul de maxim 4 ori pe luna ? Proprietarul nu vine in toate lunile si sunt luni in care nu vine de loc, dar de maxim de 4 ori pe luna este vizitata proprietatea, in conditiile in care toate utilitatile sunt debransate (apa, caldura, gaze) iar persoana stationeaza in proprietate o noapte, adica de dupa amiaza pana dimineata. Este obligata sa plateasca acele "cheltuieli personale" in valoare de cateva sute de mii ? (La care se adauga altele mai mici precum cost gunoi, etc)
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 22:32, 27 Februarie 2013
(3) Niciun proprietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decât aceea de
locuinta nu va fi exceptat de la obligatia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca
urmare a renuntarii la folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii
apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decât aceea de locuinta ori în alte situatii.

Chiar daca nu locuieste nimeni permanent aveti cheltuieli ca cota parte indiviza din acel bloc .
1) Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu
privire la proprietatea comuna, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrari de
întretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica,
modernizare la partile de constructii si instalatii aflate în si pe proprietatea comuna, astfel
cum este descrisa în cartea tehnica a constructiei si în acordul de asociere: subsolul;
conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, încalzire, energie
electrica; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de
instalatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de
evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisul si altele
asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat
al asociatiei: salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, casier, instalator,
electrician, portar, cheltuieli pentru curatenie etc.; indemnizatii acordate membrilor
asociatiei de proprietari ori persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv
si ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau polite de asigurari; alte
servicii administrative catre proprietatea comuna.
HOTARÂRE Nr. 1588 din 19 decembrie 2007
pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind
înfiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari
Trebuie sa platiti toate cheltuielile care se repartizeaza pe cota-parte indiviza, si cele individuale (interfon, apa calda si rece), nu se platesc cheltuielile care se repartizeaza pe numarul de persoane, decat daca se locuieste mai mult de 15 zile intr-o luna.
Caldura: daca sunt repartitoare se plateste doar pentru partile comune si pentru tevile care trec prin apartament, daca nu sunt repartitoare caldura se plateste si cea radiada de calorifere (daca nu sunt debransate).
Multumesc thran, As vrea sa gasesc o dovada unde scrie ca daca se locuieste mai putin de 15 zile intr-o luna am dreptul de a nu plati cheltuielile repartizate pe numarul de persoane ?

Poate am formulat un pic gresit la inceput, dar thran a inteles ce am vrut sa spun. Am vrut sa intreb daca am dreptul sa fie drecute 0 persoane la intretinere avand in vedere ca imobilul este vizitat de maxim 4 ori pe luna. Bineinteles ca intotdeauna am platit fara sa stau aici cheltuieli ca ( fond de rulment, fond reparatii, teava de apa calda care trece prin baie etc), dar in afara de acestea mai sunt acele cheltuieli repartizate despre care am vrut sa stiu, adica daca am dreptul sa declar 0 persoane si sa platesc mai putin, nu deloc.
HG 1588/2007 cu normele de aplicare a Legii 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari:
Art. 17. - (1) Comitetul executiv al asociatiei de proprietari are urmatoarele atributii:
..............
r) stabileste cotele de participare pe persoana la cheltuielile aferente persoanelor cu domiciliul in cladire si pentru persoanele care locuiesc temporar, minimum 15 zile pe luna; stabileste perioada pentru care proprietarii, respectiv chiriasii, pot solicita in scris scutirea de la plata cheltuielilor pe persoana si care trebuie sa fie de cel putin 15 zile pe luna, conform hotararii adunarii generale;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociatie de locatari getaiuliana getaiuliana Buna ziua. Va rog sa imi raspundeti si mie la o intrebare.Asociaria de locatari a hotarat sa ne puna sa platim si noi , cei care suntem debransati de la ... (vezi toată discuția)
Tevi orizontale de caldura + lipsa calorifere hajnyci hajnyci Buna ziua, Va rog sa imi dati un sfat in rezolvarea problemei urmatoare: suntem proprietari noi ai unui apartament de 3 camere, care este situat la etajul ... (vezi toată discuția)
Repartizare energie termica Davidcugir Davidcugir Am un apartament in Oradea intr-un bloc cu repartitoare de caldura. Din 2010 nu mai locuieste nimeni in locuinta, deoarece sint rezident in Germania. Din 2011 ... (vezi toată discuția)