avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1093 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... actiune in constatare in NCPC
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

actiune in constatare in NCPC

mai exista vreo reglementare in NCPC cu privire la actiunea in constatare - fostul art. 111 din vechiul CPC?
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 05:20, 18 Octombrie 2013
Art. 35. - Cel care are interes poate sa ceara constatarea existentei sau inexistentei unui drept. Cererea nu poate fi primita daca partea poate cere realizarea dreptului pe orice alta cale prevazuta de lege.
atentie insa actiunea in constatare este subsidiara actiunii in realizare drept , astfel ca instanta poate respinge actiunea in constatare ca indmisibila - pe exceptia caracterului subsidiar .
si se plateste si taxa judiciara la valoare daca este vorba de un drept patrimonial .
Goran Elena a scris:

atentie insa actiunea in constatare este subsidiara actiunii in realizare drept , astfel ca instanta poate respinge actiunea in constatare ca indmisibila - pe exceptia caracterului subsidiar .


Se respinge ca lipsită de interes și nu ca inadmisibilă „pe excepția caracterului subsidiar”. Nu există o asemenea excepție.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot sa solicit instantei sa constate suspendarea cim? aidu aidu In ce temei pot face o asemenea solicitare si ce procedura? (vezi toată discuția)
Actiune in constatare drept vs . actiune . in realizare drept ContSters159316 ContSters159316 X emite facturi catre Y x este furnizor reglemetat . facturile sunt emise abuziv si neintemeiat, motiv pentru care Y face actiune in constatare - sa se ... (vezi toată discuția)
Autoritate de lucru judecat calytul calytul Am invocat autoritate de lucru judecat deoarece in prima actiune care a ramas definitiva a avut ca obiect actiunea in constatare, iar acum reclamantii au ... (vezi toată discuția)