avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Actiune IN CONSTATARE DREPT vs . ACTIUNE . IN ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Actiune IN CONSTATARE DREPT vs . ACTIUNE . IN REALIZARE DREPT

X emite facturi catre Y
x este furnizor reglemetat .
facturile sunt emise abuziv si neintemeiat, motiv pentru care Y face actiune in constatare - sa se constate inexistenta dreptului pretins de furnizorul X .

acum - actiunea in constatare este subsidiara actiunii in realizare si Y risca sa-i fie respinsa actiunea pe exceptia caracterului subsidiar .

pana la data dezbaterilor se poate cere transformarea cererii in constatare in cerere in realizare , insa Y ce sa ceara ???? realizarea dreptului care nu exista ?
practic este vorba de facturi emise abuziv pe care Y nu vrea sa le plateasca .
si nu vrea pentru ca nu exista temei legal in emiterea facturilor .
este un abuz pentru ca Y depinde de furnizorul X (ex gaze , X zice nu platesti factura de gaze , iti intrerup furnizarea , Y dar de ce sa platesc o factura emisa fara temei ? ca doar Y isi achita lunar la zi facturile curente .........)


una peste alta , nelamurirea lui Y este : daca a cerut in instanta constatarea inexistentei dreptului de creanta ce rezulta din factura fara temei , exista riscul respingerii pe caracterul subsidiar amintit mai sus ?

Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 02:38, 22 Octombrie 2013
Buna ziua,

in masura in care se poate face o actiune in realizare, actiunea in constatare este inadmisibila, in ambele reglementari - noul si vechiul cod de procedura civila.
Intrebarea este, in speta de fata, cand fata de o societate se emit facturi in mod nejustificat, are aceasta societate o actiune in realizare? Care ar fi aceea? Sa solicite oare anularea facturilor?
Consider ca nu exista o actiune in realizare veritabila si atunci nu cred ca exista pericolul respingerii ca inadmisibila.

Costi Boncu
da , sa solicite Y o actiune in realizare pe obligatia de a face - adica stornarea facturilor emise fara temei

sau obligatia de a face - anularea facturilor
sau obligatia de a face - sa dovedeasca paratul X existenta crentei - actele doveditoare ce au stat la baza emiterii facturilor .



daca una dintre cele mentionate poate fi incidenta , atunci cererea in constatare se va anula .


pe Y intereseaza ; pot fi incidente cazurile mentionate mai sus?


multumesc .
1. În situațiile în care se introduce o acțiune în constatare dar se poate cere realizarea dreptului, acțiunea nu se respinge ca inadmisibilă „pe caracterul subsidiar” și nici nu se va anula, ci se va respine ca lipsită de interes (atâta timp căt reclamantul poate să-și realizeze dreptul este lipsit de interes să-l constate)

2. Printr-o acțiune în justiție se poate cere constatarea unui drept, dar nu se poate cere constatarea faptului că nu există un drept. Cum ar fi să se ceară constatarea faptului că pârâtul nu are drept de proprietate asupra Casei Poporului? ;)

3. În situația D-voastră se poate cere anularea sau rezoluțiunea facturilor respective, la fel cum se poate cere anularea sau rezoluțiunea oricărui act, după caz.
Ultima modificare: Vineri, 18 Octombrie 2013
Patrick_, utilizator
deci actiune in realizare ; sa anuleze facturile ?
După cum spuneam: anulare sau rezoluțiune, după caz.
Adică, dcă am motive de anulare a facturilor, voi merge pe anulare, iar dacă am motive de rezoluțiune a facturilor, voi merge pe rezoluțiune.

Vedeți distincția între cele două instituții.

Alte discuții în legătură

Actiune in constatare in ncpc rimel1988 rimel1988 mai exista vreo reglementare in NCPC cu privire la actiunea in constatare - fostul art. 111 din vechiul CPC? (vezi toată discuția)
Obligatia de a face ContSters159316 ContSters159316 un furnizor mi-a emis facturi fara temei , nu vrea sa le storneze , nu vreau sa le platesc , mentionez ca nu are niciun temei sa emita aceste facturi , nu ... (vezi toată discuția)
Calitate procesuala intr-un proces teslovan florentina teslovan florentina Buna ziua.Va rog sa ma lamureasca cineva:intr-un proces, x-reclamant cere anularea absoluta a unui contract de vc ,contract incheiat intre y si z (ambii parati ... (vezi toată discuția)