avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 471 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... exceptia autoritatii lucrului judecat
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

exceptia autoritatii lucrului judecat

Buna ziua,

as dori niste lamuriri privind


In urma divortului (2005) fostul sot este obligat sa-mi plateasca pensie alimentara. In decembrie 2007 i-am intentat proces de recalculare a pensiei alimentare, proces care s-a finalizat in decembrie 2008 si in urma caruia a fost obligat la plata unei sume de 380 RON pana la majoratul minorului.

In timpul acestui proces, la termenul anterior pronuntarii, a depus la dosar o adeverinta eliberata de Autoritatea Nationala a Vamilor, unde lucra, in care se enunta ca : ’’incepand cu data de 26 iunie 2008, LA CEREREA ANGAJATULUI, i se suspenda activitatea din cadrul ANV pe o perioada de 2 ani’’ fara nici o alta explicatie. Instanta de fond a tinut cont de aceasta adeverinta in sensul ca a stabilit ca: ’’ pana la data cand i-a fost suspendata activitatea, respectiv 26 iunie 2008, sa plateasca 421 RON (suma rezultata in urma recalcularii veniturilor), iar incepand de la aceasta data si pana la majoratul copilului, se revine la suma de 380 RON (suma stabilita anterior actiunii de majorare a pensiei)

Fostul sot a facut recurs la aceasta decizie, pe motiv ca nu are venituri, fiind plecat din tara cu o bursa,recurs care i-a fost respins, sentinta devenind definitiva si irevocabila in decembrie 2008.

Zilele acestea am primit citatie intr-un nou proces intentat de fostul sot, pe acelasi motiv, ca este plecat din tara cu o bursa pana in 2010, si ca urmare solicita diminuarea pensiei de intretinere la ¼ din salariul minim brut pe economie.


Intrebarile mele sunt:


1.credeti ca am vreo sansa reala sa i se respinga aceasta actiune ?( tinand cont de faptul ca s-a judecat deja de catre o instanta aceasta situatie) sau orice as face, instanta ii va da castig de cauza si va diminua pensia la ¼ din salariul minim brut pe economie?
2.in cazul in care considerati ca e posibil sa am castig de cauza in aceasta speta, ce ar trebui sa invoc in argumentarea cererii de respingere a actiunii lui si ce documente mi-ar trebui?
3. In cazul in care instanta decide diminuarea pensiei la 1/4 din salariul minim pe economie, care ar fi suma pe care ar trebui sa o plateasca conform legislatiei in vigoare la aceasta data? Mentionez ca este angajat pe post care necesita studii superioare de lunga durata.
4.Exista deja in vigoare legea conform careia salariul minim brut pe economie se majoreaza de la 1 ianuarie 2009 de la 500 la 600 ron, pentru ca in acest caz el ma cheama in instanta pentru o diferenta de 170 ron?


Va multumesc anticipat pentru raspuns.


Maria Dinca

Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 10:41, 20 Februarie 2009
1 .Eu cred ca aveti sanse reale ca aceasta actiune sa fie respinsa pe exceptia autoritatii de lucru judecat.
Bineinteles, este o simpla parere, neavand posibilitatea studierii intregului dosar al cauzei.

2. Exceptia de care aminteam mai sus.

3. 25% din 600 lei = 150 lei. Nefiind angajat nu are importanta ca are studii superioare.

4. Nu. Diferenta este mai mare, conform explicatiei de mai sus.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Februarie 2009
Avocat Lăzăruţiu Lucian, Avocat
va multumesc tare mult pentru raspuns.


1. referitor la speta in sine, am primit urmatorul punct de vedere : [editat]
Ce parere aveti de acest punct de vedere?

2.cat priveste diferenta la calculul pensiei, mentionez ca el este in contiuare angajat la ANV, i s-a blocat postul, insa dupa cei doi ani se intoarce pe acelasi post, deci nu se poate vorbi decat de incetarea activitatii si nu de statutul de angajat, care, cum v-am spus, nu s-a modificat.

multumesc
Ultima modificare: Vineri, 20 Februarie 2009
ContSters20980, utilizator
cred ca a facut o actiune de micsorarea a pensiei alimentare.
s-ar putea sa fi aparut date noi in problema.
in acest caz nu se va invoca autoritatea lucrului judecat....numai daca exista aceasi actiune introdusa din nou, pentru aceleasi motive...

av. vasilescu
Oameni buni , care aveti curiozitatea sa cititi unele dintre aceste subiecte, vreau sa va reproduc raspunsul unui domn avocat de pe acest site caruia i-am adresat o intrebare legata de subiectul de mai sus...cred ca e foarte relevant raspunsul dumnealui :sorry:...dupa umila mea parerea, din punct de vedere deontologic este inacceptabil pentru un avocat sa dea un astfel de raspuns la o simpla intrebare la care putea alege pur si simplu sa nu raspunda...Dvs., cei care cititi aceste mesaje, ce parere aveti de raspunsul dumnealui?

[editat]
Ultima modificare: Vineri, 20 Februarie 2009
ContSters20980, utilizator
@maria.dinca: Mesajele private poarta acest nume dintr-un motiv foarte clar: nu sunt publice. Fara acordul persoanei care v-a trimis acel mesaj nu puteti sa postati public vorbele sale, si asta nu e o regula locala ci chiar un drept garantat de Constitutie. Se numeste secretul corespondentei. Indiferent ca va place sau nu raspunsul respectiv, si chiar daca va simititi lezata in vreun fel, nu aveti dreptul sa faceti publica o comunicare privata cuvant cu cuvant, puteti doar sa reformulati / rezumati, daca va foloseste la ceva.

Puteti sa va exprimati indignarea tot privat, sau pur si simplu sa ignorati acest raspuns, dar va rog ca macar pe viitor sa nu mai publicati lucruri care nu sunt destinate publicului.

Multumesc pentru intelegere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum poate fi obligat sa plateasca pensia alimentara stabilita de instanta si nu cat ii convine maria.dinca maria.dinca buna ziua, va rog sa ma luminati intr-o speta privind plata pensiei alimentare: in urma ultimei actiuni in instanta, in anul 2008, s-a stabilit pensia ... (vezi toată discuția)
Plata partiala a pensiei alimentare echivaleaza cu neplata? maria.dinca maria.dinca buna ziua, as dori o indrumare intr-o problema: daca in ultimele 2 luni fostul sot mi-a platit numai jumatate din suma stabilita de instanta ca pensie ... (vezi toată discuția)
Actiune in regres?  Loredana Puscasu Loredana Puscasu Daca fostul sot e pensionat pe caz de boala si nu are posibiitati sa plateasca suma de 200 ron fixata de instanta judecatoareasca, pentru a nu-l mai reclama ... (vezi toată discuția)