avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 640 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... cum poate fi obligat sa plateasca pensia alimentara ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

cum poate fi obligat sa plateasca pensia alimentara stabilita de instanta si nu cat ii convine

buna ziua,

va rog sa ma luminati intr-o speta privind plata pensiei alimentare: in urma ultimei actiuni in instanta, in anul 2008, s-a stabilit pensia alimentara la 380 ron, platibili de fostul sot catre copil. decizia s-a dat prin iulie, a facut recurs si i s-a respins, pensia ramanand la 380 ron.
In decembrie 2008 a initiat o noua actiune in care cerea reducerea pensiei alimentare la un sfert din minimul pe economie, pe motiv ca si-a suspendat activitatea de la locul de munca pe timp de 2 ani, fara a da alte justificari instantei. Institutia unde lucra, l-a acoperit permanent, la solicitarile prin instanta trimitand o adeverinta in care spuneau acelasi lucru, suspendarea activitatii la cerere pe timp de 2 ani, fara nici o alta explicatie.
Ca urmare, din decembrie anul trecut si pana acum, procesul se desfasoara, cu tergiversari datorate institutiilor carora le-au fost trimise adrese de comunicare a veniturilor etc.In tot acest an in care s-a derulat acest proces, a platit pensia alimentara la valoarea stabilita initial de 380 ron (din moment ce nu s-a dat inca o decizie definitiva in acest proces in care cere reducerea pensiei imi imaginez ca ramane in vigoare ultima decizie definitiva respectiv cea din iulie 2008).
Astazi, in schimb, deci pe luna decembrie, fara sa se fi finalizat ceva in sensul reducerii pensiei alimentare, (urmatorul termen fiind in februarie ) pensia a venit diminuata ,si anume 150 ron fata de 380 deci cam cat ar veni un sfert din minimul pe economie.
Intrebarea este, are voie sa faca asta atata timp cat nu are o hotarare definitiva de diminuare a pensiei de intretinere? Deasemenea, ce pot face in aceasta situatie, cui ma pot adresa pentru incalcarea ultimei decizii in vigoare ( aceea de plata a sumei de 380 ron) ca sa-l oblig sa plateasca suma corecta?
Mentionez ca la ultima infatisare la procesul de diminuare a pensiei a venit in sfarsit de la Administratia Financiara din raza lui de domiciliu o adresa cu veniturile lui pe 2008, care sunt mai mari decat ce a declarat institutia unde lucreaza. Cum se va proceda in acest caz?...se va recalcula pensia sau va ramane tot la nivelul actual sau se va diminua asa cum a cerut el?...mentionez ca eu am cerut in reconventionala sa faca dovada bursei cu care pretinde ca a plecat din tara (ceea ce n-a facut, a atasat doar un bilet de avion catre Paris), recalcularea pensiei conform veniturilor si deasemenea interogatoriul lui, lucruri pe care instanta le-a incuviintat, la ultimul termen stabilindu-se ca daca nu se prezinta nici la termenul urmator se va ramane in pronuntare pe probele de la dosar (respectiv si pe ultima adeverinta sosita cu venituri mai mari decat cele declarate de angajatorii lui).

va multumesc pentru rabdarea de a fi citit toata polologhia de mai sus, nu stiu cat am fost de coerenta:)
Cel mai recent răspuns: ContSters36411 , utilizator 14:54, 23 Decembrie 2009
Puteti incerca si o plangere penala pentru abandon de familie in modul de savarsire prevazut de art.305 lit.b si c. Pentru ultima litera este necesar ca plata pensiei (iar plata partiala echivaleaza cu o neplata) sa nu se faca timp de 2 luni de la data ultimei plati integrale.
Faceti (imediat ce trec cele doua luni de neplata integrala) o plangere la parchet. (sau la politie, desi politia intelege uneori mai putin usor intentia legiuitorului si mai mult literar prevederile legale, iar respectiva echivalare intre plata partiala si neplata o va intelege, cred, mai bine procurorul).
Pentru punerea in executare a unei hotarari privind pensia de intretinere nu este necesar ca hotararea sa fie definitiva, ea este executorie de la fond. Daca persoana obligata la plata pensiei solicita reducerea cuantumului raportat la salariul minim pe economie datorita suspendarii contractului de munca, iar angajatorul adevereste acest fapt, nu mai sunt necesare alte justificari. Faptul ca ati solicitat sa faca dovada bursei nu are relevanta din moment ce la dosar exista adeverinta privind suspendarea contractului de munca.
Daca raporturile dintre angajat si angajator sunt suspendate de la finele anului 2008, angajatul nemairealizand venituri, pensia va fi stabilita raportat la salariul minim pe economie incepand cu data introducerii cererii de chemare in judecata.
m_ella 2005 :"Pensia va fi stabilita" numai printr-o hotarare judecatoreasca, iar daca aceasta nu a fost modificata printr-o astfel de hotarare, inseamna ca nu a fost stabilita "raportat la salariul minim pe economie" :rtfm:... Referirea la prevederile art.278 pct.3 C.pr.civ. (faptul ca hotararile instantelor de fond ce au ca obiect pensia de intretinere sunt executorii de drept) nu are nicio legatura cu intrebarile utilizatoarei. Mai mult, daca veniturile (care nu sunt numai cele salariale) comunicate instantei nu au determinat diminuarea pensiei de intretinere, atunci, atata timp cat pensia nu a fost diminuata prin alta hotarare judecatoreasca este obligatorie plata pensiei stabilite de instanta.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Decembrie 2009
ContSters36411, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata partiala a pensiei alimentare echivaleaza cu neplata? maria.dinca maria.dinca buna ziua, as dori o indrumare intr-o problema: daca in ultimele 2 luni fostul sot mi-a platit numai jumatate din suma stabilita de instanta ca pensie ... (vezi toată discuția)
Exceptia autoritatii lucrului judecat maria.dinca maria.dinca Buna ziua, as dori niste lamuriri privind In urma divortului (2005) fostul sot este obligat sa-mi plateasca pensie alimentara. In decembrie 2007 i-am ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere minor stabilita prin certificatul de divort-reducere venituri ioanapopescu12345 ioanapopescu12345 buna ziua , am si eu o intrebare la dvs : cum as putea diminua pensia alimentara ? am divortat la notar in luna decembrie a anului trecut , atunci avem ... (vezi toată discuția)