avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... plata partiala a pensiei alimentare echivaleaza cu ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

plata partiala a pensiei alimentare echivaleaza cu neplata?

buna ziua,

as dori o indrumare intr-o problema: daca in ultimele 2 luni fostul sot mi-a platit numai jumatate din suma stabilita de instanta ca pensie alimentara pentru copil, (respectiv doar 150 ron din 380 stabiliti de instanta), pot face plangere penala si invoca abandonul de familie?
Mentionez ca ultima sentinta privind cuantumul pensiei alimentare a fost data in 2008, iar de atunci se afla pe rol un nou proces pe care mi l-a intentat, pentru reducerea pensiei alimentare de la 380 ron - stabiliti in 2008 - la 1/4 din salariul minim pe economie(pe motiv ca si-a suspendat activitatea pe timp de 2 ani datorita unei burse in strainatate, neproband prin nimic in instanta aceasta afirmatie) proces care nu s-a finalizat pana acum, este inca in faza de fond, deci nu s-a dispus inca nici o noua masura privind cuantumul pensiei.
In aceste conditii, presupun ca pana la pronuntarea in acest proces, ramane in vigoare ultima decizie a instantei, cea din 2008. Are dreptul sa diminueze cu de la sine putere suma datorata copilului, fara o hotarare judecatoreasca ? cum il pot obliga sa-mi plateasca suma corecta?

va multumesc
Cel mai recent răspuns: m_ella2005 , utilizator 11:27, 27 Ianuarie 2010
Da, echivaleaza cu neplata. Puteti sa-l chemati in judecata pentru a fi obligat sa plateasca, sau puteti sa ii puneti in vedere o plangere penala pentru abandon de familie.

Suma de plata este stabilit si poate fi modificata de instanta de judecata.
echivaleaza cu nerespectarea unei hotarari ramasa definitiva si irevocabila.
se poate depune o plangere si pt abandon...numai ca poate sa aiba castig de cauza...intrucat nu obtine venituri, nu se intruneste elementul relei credinte.
dar, merita sa incercati!
pana la urma, e dreptul copilului, iar dumnealui are obligatia sa-i plateasca exact cuantumul stabilit prin hotarare!
Intr-o alta postare ati afirmat ca la dosar a depus adeverinta de la angajator privind suspendarea activitatii, iar dv ati cerut sa faca dovada bursei. In situatia prezentata de dv tatal nu trebuie sa faca dovada ca pleaca cu bursa, ci ca nu mai lucreaza cu forme legale. La stabilirea cuantumului obligatiei de intretinere instanta este obligata sa aibă in vedere nu doar ceea ce s-a realizat pana la un moment dat de către debitor, ci si ceea ce este posibil sa se realizeze in viitor; cum debitorul nu va mai realiza venituri pe o perioada de cel putin doi ani, instanta va stabili cuantumul raportat la salariul minim pe economie. Eventuala suma pe care ar primi-o ca bursa nu va putea fi retinuta ca baza de calcul pentru obligatia de intretinere, aceasta facand parte din categoria sumelor cu destinatie speciala ce nu pot fi urmarite pentru nici un fel de datorii decat pentru sumeleplatite in plus in acest sens.
Indiferent de cat veti taragana procesul pe rolul instantei, ar trebui sa luati in calcul faptul ca pana la urma tot o sa fie pronuntata o noua sentinta incepand cu data introducerii actiunii de micsorare, suma va fi mai mica decat cea pe care o pretindeti acum; tatal va putea cere corelarea sumelor platite in plus, iar o perioada veti primi mai minic....
Chiar si in cazul unei plangeri pentru abandon... din moment ce pe rol exista o actiune de micsorare, iar acesta va face dovada ca nu mai realizeaza veniturile care au stat la baza emiterii sentintei corelat cu actiunea de micosrare,nu sunt intrunite elementele infractiunii....
nu inteleg!
prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila se stabileste pensie de intretinere de 300 lei. in cazul in care tatal introduce actiune pt micsorarea pensiei:
1. de la data introducerii actiunii pt micsorare ... plateste, de la sine putere, pensia micsorata si nu pateste nimic?
2. de la data depunerii cererii pt micsorare si pana la obtinerea hotararii definitive si irevocabile daca tatal a platit pensia de 300lei conform primei hotarari....mama va fi obligata sa dea "surplusul" de bani inapoi...cu alte cuvinte sa i se dea o pensie micsorata si cu surplusul de bani?
Plata partiala , cu rea credinta, timp de cel putin 2 luni conduce la savarsirea infractiunii de abandon de familie .
In cazul in care a existat o imposibilitate de plata nu poate fi angajata raspunderea penala.

Alte discuții în legătură

Cum poate fi obligat sa plateasca pensia alimentara stabilita de instanta si nu cat ii convine maria.dinca maria.dinca buna ziua, va rog sa ma luminati intr-o speta privind plata pensiei alimentare: in urma ultimei actiuni in instanta, in anul 2008, s-a stabilit pensia ... (vezi toată discuția)
Speta ralu_2008 ralu_2008 in situatia in care parintele care tb sa plateasca pensia, nu mai obtine venituri si nu face actiune in instanta pt micsorarea pensiei si stabilirea ei functie ... (vezi toată discuția)
Exceptia autoritatii lucrului judecat maria.dinca maria.dinca Buna ziua, as dori niste lamuriri privind In urma divortului (2005) fostul sot este obligat sa-mi plateasca pensie alimentara. In decembrie 2007 i-am ... (vezi toată discuția)