avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... speta
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

speta

in situatia in care parintele care tb sa plateasca pensia, nu mai obtine venituri si nu face actiune in instanta pt micsorarea pensiei si stabilirea ei functie de salariul minim pe economie, poate fi acuzat ca nu respecta hotararea initiala de divort si nu plateste pensia stabilita prin respectiva hotarare?
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 17:22, 16 Octombrie 2009
Parintele care il are in ingrijire pe copil ii poate face plangere pt abandon de familie, in cazul in care acesta timp de 3 luni consecutiv nu ii plateste pensia alimentara stabilita. Este nevoie sa faca o actiune in instanta pentru reducerea cuantumului pensiei.
si da, si nu...
nu poate fi acuzat de o infractiune, intrucat pentru infractiunea de abandon de familie ar trebui sa fie vorba de "neplata cu rea credinta", ori lipsa obiectiva aveniturilor nu este, de obicei, rea credinta.
iar daca parintele obligat la pensie alimentara, desi nu mai realizeaza venituri la nivelul initial, va trimite totusi unele sume de bani (la nivel minim), atunci chiar ca nu vad sa poata fi acuzat de abandon de familie.
dar, cata vreme suma datorata ca pensie nu a fost redusa prin hot. jud., se poate incerca recuperarea banilor pe cale civila, prin executarea eventualelor bunuri sau venituri viitoare.

presupun ca stiti ca reducerea de pensie este scutita de taxa de timbru, se judeca repede, si nu presupune mari costuri...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care ar fi cea mai adecvata modalitate ralu_2008 ralu_2008 care ar fi cea mai adecavata modalitate de a CONSTRANGE un parinte sa-si indeplineasca obligatia de a plati lunar pensie de intretinere minor stabilita prin ... (vezi toată discuția)
Urgenta-neplata pensie Emilia87 Emilia87 buna ziua ,as avea nevoie de un sfat urgent sora mea e divortata cu 2 copii si copii sant la fostu sot platea pensie alimentara a ramas fara servici e in ... (vezi toată discuția)
Neplata pensiei alimentare- rea credinta? hanah02 hanah02 Buna ziua, As dori sa ma interez daca neplata pensiei alimentare este dovada de rea-credinta sau imposibilitate de plata. In urma hotararii judecatoresti de ... (vezi toată discuția)