avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1876 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... care ar fi cea mai adecvata modalitate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

care ar fi cea mai adecvata modalitate

care ar fi cea mai adecavata modalitate de a CONSTRANGE un parinte sa-si indeplineasca obligatia de a plati lunar pensie de intretinere minor stabilita prin hotarare de divort ramasa definitiva si irevocabila:
1. au trecut 2 luni consecutive de neplata ...dar, pt ca respectivul parinte nu mai obtine venituri nu se intruneste si elementul relei credinte....deci pica plangerea penala
2. o actiune in instanta?
in situatia in care parintele care tb sa plateasca pensia, nu mai obtine venituri si nu face actiune in instanta pt micsorarea pensiei si stabilirea ei functie de salariul minim pe economie, poate fi acuzat ca nu respecta hotararea initiala de divort si nu plateste pensia stabilita prin respectiva hotarare?
Cel mai recent răspuns: CI Ioana Butan , Avocat 17:30, 16 Octombrie 2009
ralu_2008 a scris:

poate fi acuzat ca nu respecta hotararea initiala de divort si nu plateste pensia stabilita prin respectiva hotarare?


Nu prea, pentru ca singura infractiune susceptibila este doar "abandonul de familie". Nerespectarea unei hot. jud. nu este infractiune in acest caz, din pacate.
eu consider ca cea mai buna varianta este aceea a unei actiune de micsorare a pensiei. Nu il costa nimic si la primul termen se incheie. Face dovada ca veniturile lui s-au diminuat si nu mai are posibilitatea sa plateasca suma retinuta in hotararea de divort

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Speta ralu_2008 ralu_2008 in situatia in care parintele care tb sa plateasca pensia, nu mai obtine venituri si nu face actiune in instanta pt micsorarea pensiei si stabilirea ei functie ... (vezi toată discuția)
Plata partiala a pensiei alimentare echivaleaza cu neplata? maria.dinca maria.dinca buna ziua, as dori o indrumare intr-o problema: daca in ultimele 2 luni fostul sot mi-a platit numai jumatate din suma stabilita de instanta ca pensie ... (vezi toată discuția)
Rea credinta ralu_2008 ralu_2008 in cazul in care parintele, obligat la plata unei sume cu titlu de pensie de intretinere minor, nu plateste timp de 2 luni consecutive pensia, iar ulterior se ... (vezi toată discuția)