de acord cu dvs. ''m_ella2005'' in ceea ce priveste faptul ca instanta poate decide la finalul procesului in curs, sa diminueze pensia la 1/4 din salariul minim pe economie.
Insa intrebarea mea era daca, in lipsa unei alte hotarari definitive decat cea in vigoare in acest moment unde trebuie sa plateasca 380 ron, are dreptul sa diminueze brusc cuantumul la jumatate. Mie imi seamana momentan, asa cum se spunea mai sus a nerespectarea unei hotarari judecatoresti pe de o parte si a neplata cu reacredinta a sumei corecte, pe de alta parte, din moment ce pana acum 2 luni a platit iar acum brusc a hotarat sa n-o mai faca, conditiile fiind aceleasi, deci nu vorbim de imposibilitate de plata.
In alta ordine de idei, mentionati mai sus ca aceasta diminuare se va produce de la data introducerii actiunii...cred ca aceasta decizie tine de judecator, iar daca se are in vedere interesul copilului, mai ales ca nu vorbim aici de niste sume exorbitante, poate se va decide sa intre in vigoare de la data pronuntarii.
Deasemenea, as mai avea o nelamurire, stiu ca salariul minim pe economie pentru persoanele cu studii superioare este, cel putin pana in acest moment de 1200 ron.
Se poate cere instantei sa tina cont de acest lucru in stabilirea noului cuantum?
multumesc
Referitor la neplata cu rea credinta.... reaua credinta trebuie dovedita; daca paratul are contractul de munca suspendat, un proces de micsorare pe rol si plateste in functie de posibilitatile actuale de care dispune (nu pe care le credeti dv) nu mai poate fi vorba de rea credinta. In plus o plangere de acest gen dureaza pana la solutionate, timp in care se va pronunta si instanta. Daca pe rolul instantei nu ar fi existat acest proces de micsorare, se putea vorbi de rea credinta, dar asa...
Cat priveste data de la care se acorda pensia, ea se acorda de la data introducerii actiunii. Numai in cazul divortului se acorda de la data pronuntarii hotararii daca a existat un proces separat prin care a fost stabilita pensia de intretinere in favoarea minorului, daca nu, tot de la data introducerii actiunii.
Salariul mminim pe economie de care instanta va tine cont la stabilirea cuantumului este cel de 600 lei impozabili. Nu are importanta ca respectiva persoana are studii superioare; nu exista nici o lege care sa olbige oamenii sa se angajeze numai in conformitate cu studiile absolvite. Un absolvent de facultate se poate angaja si pe un post pentru care sunt prevazute studii medii sau ca muncitor necalificat. Daca toti ar astepta sa fie angajati conform studiilor, nu ar mai munci mai nimeni in tara asta.....
Imi cer scuze daca n-am fost clara, am crezut ca s-a inteles din context ca e vorba de o persoana cu studii superioare, angajat pe post ce presupune studii superioare, deci reiterez intrebarea, suma din care sa calculeaza cuantumul este tot 600 ron sau 1200 ron?
multumesc
PS. Daca se poate, faceti un efort si renuntati la tonul acesta un pic prea vehement; va asigur ca nu pun aceste intrebari doar ca sa ma aflu in treaba si incerc sa storc cine stie ce sume de la fostul sot pe orice cai;credeti-ma ca nu e cazul, insa refuz sa fiu comoda si sa renunt la dreptul copilului atata timp cat tatal lui se foloseste de toate mijloacele posibile ca sa nu contribuie cu nimic la cresterea acestuia, in schimb isi cere sus si tare drepturile lui (pe care nu i le contesta nimeni dealtfel)
va multumesc inca o data
Daca persoana obligata la plata este angajata pensia de va stabili raportat la venitul pe care il obtine. Dv ati spus ca are contractul suspendat, deci nu mai are calitatea de angajat pe perioada suspendarii contractului. In aceasta situatie nu conteaza daca persoana are sau nu studii superioare, pensia va fi stabilita raportat la salariul minim pe economie, cel impus de stat, nu la salariul minim pe care angajatorul este obligat sa il plateasca unui salariat angajat pe un post ce prevede studii superioare.