avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Taxa pe chioscuri pe teren particular in interiorul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Taxa pe chioscuri pe teren particular in interiorul pietei agroalimentare

Locuiesc in vecinetatea Pietei Agroalimentare si am retrocedat o bucata de teren din piata. Pe acest teren am construit niste chioscuri. Chioscurile au intrari de la piata. Piata se afla pe teren public. Noua firma care administreaza piata vrea sa cere de la mine taxa zicand ca folosesc "logistica" ei. Initial au vrut sa construiasca gard in fata mea. Norocul meu a fost ca de la terenul public nu se poate construi gard spre teren particular. (Asa stiu eu.) Acum vin cu taxe. Am obligatia sa platesc taxa pt. ei? Eu ma gandesc dupa cum urmeaza: Sa fie un teren public in interiorul orasului. Vine un circ care construieste un gard provizoriu in preajma circului care are o intrare unde cere bani pt. bilete. Circul nu are voie sa blocheze portile vecinilor cu gardul construit. Are voie sa cere taxa de bilet de la cei care intra in circ dar nu are voie sa cere nici o taxa de la vecini. Asa e si cu piata. Firma carea administreaza piata are voie sa cere taxa de la negustorii intrate pe terenul pietii carea vand marfa dar nu are voie sa cere taxe de la vecini. Va rog sa-mi spuneti este corect logica mea?

Cel mai recent răspuns: Tirlea Andrei , Consilier juridic 18:33, 28 Februarie 2013
Terenul dumneavoastra, recuperat in urma unei retrocedari (asta am inteles, pentru ca in textul initial dumneavoastra ati scris destul de ciudat ), are acces la calea publica? sau singura cale de acces este prin terenul pietei? Prin constructia facuta de dumneavoastra ati obstructionat in vreun fel accesul dinspre calea publica catre terenul ce va apartine? Se poate aduce in discutie un drept de servitute, sau obtinerea unui drept de servitute in instanta, dar trebuie vazut exact despre ce este vorba. In mod normal administratorul pietei nu va poate institui nici un fel de taxa pentru utilizarea propriului teren.
Multumesc frumos pt. raspuns. Chioscul construit de mine nu are alt acces pe teren public numai prin piata agroalimentara. Deci trebuie sa primesc servitute de trecere spre teren public la instanta dupa Dv. Va rog frumos inca o intrebare. Vecinul meu exista in situatie asemanatoare. El a primit Autorizatie de Constructie de la primarie sa construiasca chioscuri pe terenul lui cu vanzare spre piata si aprovizionare de la curtea lui. Acum noa firma care administreaza piata vrea sa construiasca gard in fata chioscurilor. Are dreptul?
Daca va ingradeste accesul la terenul dumneavoastra, dinspre calea publica, nu. Pot construi un gard in anumite conditii, dar trebuie sa ofere un drept de servitute (in noul cod civil exista chiar si dreptul de trecere ca norma distincta si care suna cam asa:

Art. 617

Dreptul de trecere

(1) Proprietarul fondului care este lipsit de acces la calea publică are dreptul să i să permită trecerea pe fondul vecinului său pentru exploatarea fondului propriu.

(2) Trecerea trebuie să se facă în condiţii de natură să aducă o minimă stânjenire exercitării dreptului de proprietate asupra fondului ce are acces la calea publică; în cazul în care mai multe fonduri vecine au acces la calea publică, trecerea se va face pe fondul căruia i s-ar aduce cele mai puţine prejudicii.

(3) Dreptul de trecere este imprescriptibil. El se stinge în momentul în care fondul dominant dobândeşte un alt acces la calea publică.

Cat priveste chioscurile construite de dumneaoastra, banuiesc ca ati respectat legislatia in materie si aveti toate autorizatiile prevazute de lege. Sper ca v-am fost de folos iar sfaturile mele au doar un rol informativ. Cu stima!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de trecere valentinth valentinth Buna ziua, Cu aproximativ un an in urma am achizitionat un teren in bucuresti . Terenul are strada si numar de la primarie . Terenul facea parte din o ... (vezi toată discuția)
Drept de trecere Am si eu o problema ! Am cumparat in 2001 un teren pe o alee de acces unde au acces 4 familii. Am construit o casa cu autorizatie etc totul fiind legal , ... (vezi toată discuția)
Blocare cale unica de acces catre imobil jacqueline_k jacqueline_k Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea problema: parintii mei au cumparat un imobil (teren + casa batraneasca) care are ca[b] unica cale de ... (vezi toată discuția)