Avand un drept de folosinta nu puteti sa vindeti nimica. Asa ca nu aveti de ce sa va mai faceti griji ca nu puteti sa vindeti casa fara pod. :) Expertul a zis ce a zis pt. ca podul este considerat o anexa a casei. Proprietarul casei nu poate vinde doar podul fara restul casei asa cum nu poate vinde nici casa fara pod ! E ceva logic. Si stati linistit ca este reglementat totul legal.
va rog daca aveti amabilitatea sa imi indicati si mie cadrul legal prin care este reglementata aceasta situatie ciudata. Fiindca Instanta a lasat practic fara o precizare clara al cui este podul cladirii in sensul de proprietate al celui care are si camera situata la nivelul podului si prin care eu am drept de trecere la pod sau a ramas la mica intelegere eu raman proprietar pe partea mea de pod si celalalt coproprietar pe partea lui si implicit si pe camera pe care o are in actele sale de proprietate. Dar incaodata va rog indicati-mi temeiul legal intrucat anexa 2 la legea 114 a locuintei a fost abrogata prin art 61 din legea 240 sau 260 a asociatiilor de proprietetari republicata.
Va multumesc pentru ajutor.
Dvs. daca aveti doar un drept de folosinta inseamna ca nu sunteti proprietar ! Va lipseste dispozitia ! (sa aveti dreptul de a dispune de bunuri). In ceea ce priveste reglemantari legale cu privire la interdictia proprietarului de a vinde doar podul casei, ori casa fara pod, acestea sunt multe. Printre acestea, se regaseste de exemplu:
,,Art. 11 Noul Cod civil. Respectarea ordinii publice şi a bunelor moravuri. Nu se poate deroga prin convenţii sau acte juridice unilaterale de la legile care interesează ordinea publică sau de la bunele moravuri.'' Ca sa intelegeti despre ce este vorba, v-asi sugera sa va intrebati cum intra ,,in pod'' noul proprietar daca nu are drum de acces?? Sau cum iese proprietarul din pod daca vinde casa si ramane doar cu podul? Ar insemna sa treaca pe o alta proprietate privata pentru a ajunge pe a sa. Ceea ce nu e legal, decat daca ar exista un drept de superficie.
Este vorba de o sentinta definitiva si irevocabila din anul 1985. Prin acea sentinta a fost dispusa partajarea cladirii conform unui testament. Testamentul a fost facut astfel incat cladirea respecticva a fost dezmenbrata pe incaperi nominale 1, 2, 3, 9, 10 lui X si restul 4, 5, 6, 11, 12 lui Y. Y vinde o parte din ce a mostenit mai putin aceea camera situata la nivelul podului si o debara . Instraineaza chiar si terenul ce ii revenea. Camera respectiva are toate utilitatile apa gaze lumina. Dar in testament nu se face vorbire cui ii ramane podul cladirii decat ca autorul meu pe care eu il mostenesc are drept de folosinta al spatiului din pod situat deasupra camerelor 1, 2 si 3. Atunci intrebarea mea este legal acest spatiu poate fi vandut sau intra intr-o eventuala vanzare a csmerelor 1, 2, si 3 sau este proprietate a celui care detine camera prin care eu am accesul la pod sau mai bine zis la spatiul aflat deasupra camerelor 1, 2bsi 3
Asta este altceva. Exista o lege care reglementeaza o astfel de situatie dar nu mai stiu exact care. Oricum, intr-o astfel de situatie fiind 2 proprietari in aceeasi cladire, podul, acoperisul, zidurile exterioare, terenul aferent cladirii, (si alte dependinte ), apartin proprietatii comune fortate. Cand vindeti partea din casa ce va apartine, noul proprietar va dobandi automat un drept de proprietate si asupra podului alaturi de proprietarul care a ramas. Nu mai stiu nr. legii dar cunosc continutul ei si sigur asa este. Era o reglementare cu privire la cladirile cu destinatie de locuinte ce au proprietari diferiti.