avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 794 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... greva foamei ultima solutie la varsta de 84 ani
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

greva foamei ultima solutie la varsta de 84 ani

CUM DISPARE UN DRUM DE ACCES CATRE O PROPRIETATE VECHE DE SUTE DE ANI

Ma numesc x, sunt domiciliat in Petrosani, casatorit cu y, avand 2 copii,sotia avand mama in varsta de 84 ani, sotie de veteran de razboi, aceasta mai avand un fiu.
Doresc sa va expun o situatie de-a dreptul penibila,si fara iesire,pana la momentul actual, pentru soacra mea, mai sus mentionata, tinand sa precizez inca de la inceput ca fiind o familie cu respect pentru parinti,valori crestine si morale.

Accesul catre proprietatea soacrei mele ,casa fiind pe locul respectiv de cel putin 150 ani<acareturi ...>,se face pe un drum <de tara >,pe care incape un autoturism,latimea fiind de 2.5m, drumul trecand prin fata unui imobil .Datorita configuratiei terenului imobilul soacrei mele este amplasat intr-o zona cu teren foarte accidentat. panta inclinare foarte mare stinga,dreapta, parau si rapa in spatele casei,nefiind niciodata vreun drum de acces pe aceste laterale si nici posibilitatea de a putea construi vreun drum de acces.

Proprietarii imobilului prin fata caruia este drumul au hotarat cu ceva timp in urma sa ridice o poarta metalica pe drumul public,la hotarul acestuia cu proprietatea lor,invocand siguranta,si astfel obstructionandu-ne putin cate putin accesul catre proprietatea soacrei mele pe care o vizitam zilnic atat eu si sotia cat si cumnatul meu,,deoarece cum am mai mentionat fiind varsta inaintata,soacra are nevoie de ingrijire medicala,mancare,si intretinerea gospodariei.

Din data de 26 01 2013 , acea familie a pus lant cu lacat pe poarta metalica, sustinand ca aceasta se afla pe proprietatea lor,si astfel ne-a fost interzis accesul cu masina catre proprietatea soacrei fiind pusi in situatia de a apela serviciul 112 pentru a reusi accesul,dar fara nici un rezultat...In data de 03 02 2013 am internat soacra in spital la Petrosani,pentru ca se simtea rau din cauza situatiei,amenintarilor..,am solicitat 112 ,accesul ambulantei facandu-se dupa multe negocieri.

Acum sunt in situatia in care soacra mea iese din spital, externarea urmand in 28 02 2013,fiind impiedicata sa ajunga acasa, ea fiind nedeplasabila,datorita greutaii corporale,si a problemelor locomotoriii grave, iarasi am apelat 112 dar fara suces pentru ajunge la proprietate.Ca atare consideram ca e ingradit dreptul la libera circulatie.

..Revenind ,in 26 01 2013 am depus reclamatie la politie, atat eu cat si cumnatul meu,considerand ca ni s-a incalcat dreptul de a ajunge la proprietate cat si pentru ca ,in garajul soacrei mele se afla un autoturism ,pe care am fost, si sunt impiedecat sa il la Petrosani pentru a-l folosi.

In anul 2012 luna 11 am deschis actiunea de succesiune si stabilirea accesului la proprietate la tribunal pentru clarificarea situatiei. Ca urmare a puneri lacatului pe poarta aflata pe drumul de acces,am inaintat ordonanta presidentiala dar tribunalul a considerat ca solicitarea nefondata,si noi depunand recurs.In cautarea actelor necesare pentru a ne sustine cauza,am descoperit acte prin care proprietarii respectivului imobil si- au intabulat proprietetea prinzind si drumul de acces considerind-ul proprietate privata.

.Mentionez ca in 1997,s-a avizat proiectul privind introducerea gazului metan pe acea strada,proiectul si executia fiind finantata de la bugetul local,proiectul avand avizele necesare. Lucrarea s-a executat ,platit si pus in functiune de catre consiliul local ,traseul conductei urmarind strada pana la limita de proprietate a imobilului imediat urmator. La acea data ca si anterior strada era drumul de acces spre ambele imobile.

Familia de la primul imobil ,functionari publici, prin prisma functiilor detinute si-au permis includerea drumului in proprietatea lor,ignorand toate drepturile ce revin proprietarei imobilului vecin.

Doresc sa va amintesc ca soacra mea plateste impozit pe proprietate,asigurare obligatorie a locuintei,conform legilor in vigoare.Amintind aceste lucruri primarului intr-o discutie avuta cu acesta pe tema drumului de acces,acesta nedorind a se implica si neinteresindu-l problema, din comunitatea pe care vremelnic o administreaza.

Venim cu aceasta informare a situatiei,in speranta ca soacra mea ,pentru care timpul trece foarte repede la varsta de 84 ani,nu se va mai simti sechestrata pe propria proprietate,si se v-a putea bucura de revenirea la normal a situatiei privind drumul de acces,pe care ea l-a folosit timp de 62 ani. La data de 28 02 13 a intrat in greva foamei soacra mea si sotia ,iar de la data de 01 03 13 intram si restul familiei,mentionez ca eu am neoplasm de colon ,si imi asum acest risc.

[Editat - pe forumul Avocatnet nu este permisa postarea numelor persoanelor fizice sau juridice cu care aveti probleme. De asemenea datele personale sau numerele de telefon este recomandat sa vi le comunicati doar prin mesaje private. Multumim pentru intelegere]


Ultima modificare: Joi, 28 Februarie 2013
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: n53 , utilizator 00:09, 1 Martie 2013
iată, ce zice Codul Civil actual :
   §6. Dreptul de trecere
 
    ART. 617
    Dreptul de trecere
    (1) Proprietarul fondului care este lipsit de acces la calea publică are dreptul să i să permită trecerea pe fondul vecinului său pentru exploatarea fondului propriu.
    (2) Trecerea trebuie să se facă în condiţii de natură să aducă o minimă stânjenire exercitării dreptului de proprietate asupra fondului ce are acces la calea publică; în cazul în care mai multe fonduri vecine au acces la calea publică, trecerea se va face pe fondul căruia i s-ar aduce cele mai puţine prejudicii.
    (3) Dreptul de trecere este imprescriptibil. El se stinge în momentul în care fondul dominant dobândeşte un alt acces la calea publică.
    ART. 618
    Exercitarea dreptului de trecere în situaţii speciale
    (1) Dacă lipsa accesului provine din vânzare, schimb, partaj sau dintr-un alt act juridic, trecerea nu va putea fi cerută decât celor care au dobândit partea de teren pe care se făcea anterior trecerea.
    (2) Când lipsa accesului este imputabilă proprietarului care pretinde trecerea, aceasta poate fi stabilită numai cu consimţământul proprietarului fondului care are acces la calea publică şi cu plata dublului despăgubirii.
    ART. 619
    Întinderea şi modul de stabilire a dreptului de trecere
    Întinderea şi modul de exercitare a dreptului de trecere sunt determinate prin înţelegerea părţilor, prin hotărâre judecătorească sau printr-o folosinţă continuă pe timp de 10 ani.
    ART. 620
    Prescripţia acţiunii în despăgubire şi restituirea despăgubirii încasate
    (1) Termenul de prescripţie pentru dreptul la acţiunea în despăgubire pe care o are proprietarul fondului aservit împotriva proprietarului fondului dominant începe să curgă din momentul stabilirii dreptului de trecere.
    (2) În cazul în care încetează dreptul de trecere, proprietarul fondului aservit este dator să restituie despăgubirea încasată, cu deducerea pagubei suferite în raport cu durata efectivă a dreptului de trecere.
 
    §7. Alte limite legale
 
    ART. 621
    Dreptul de trecere pentru utilităţi
    (1) Proprietarul este obligat să permită trecerea prin fondul său a reţelelor edilitare ce deservesc fonduri învecinate sau din aceeaşi zonă, de natura conductelor de apă, gaz sau altele asemenea, a canalelor şi a cablurilor electrice, subterane ori aeriene, după caz, precum şi a oricăror alte instalaţii sau materiale cu acelaşi scop.
    (2) Această obligaţie subzistă numai pentru situaţia în care trecerea prin altă parte ar fi imposibilă, periculoasă sau foarte costisitoare.
    (3) În toate cazurile, proprietarul are dreptul la plata unei despăgubiri juste. Dacă este vorba despre utilităţi noi, despăgubirea trebuie să fie şi prealabilă.
    (4) Clădirile, curţile şi grădinile acestora sunt exceptate de la acest drept de trecere, dacă ea are ca obiect conducte şi canale subterane, în cazul în care acestea sunt utilităţi noi.
    ART. 622
    Dreptul de trecere pentru efectuarea unor lucrări
    (1) De asemenea, proprietarul este obligat să permită folosirea fondului său pentru efectuarea unor lucrări necesare fondului învecinat, precum şi accesul vecinului pe terenul său pentru tăierea crengilor şi culegerea fructelor, în schimbul unei despăgubiri, dacă este cazul.
    (2) Dispoziţiile art. 621 alin. (2) sunt aplicabile.
    ART. 623
    Dreptul de trecere pentru reintrarea în posesie
    (1) Proprietarul unui fond nu poate împiedica accesul altuia pentru a redobândi posesia unui bun al său, ajuns întâmplător pe fondul respectiv, dacă a fost înştiinţat în prealabil.
    (2) În toate cazurile, proprietarul fondului are dreptul la o justă despăgubire pentru prejudiciile ocazionate de reintrarea în posesie, precum şi pentru cele pe care bunul le-a cauzat fondului.
    ART. 624
    Starea de necesitate
    (1) În cazul în care o persoană a folosit sau a distrus un bun al altuia pentru a se apăra pe sine ori pe altul de un pericol iminent, proprietarul bunului are dreptul să ceară o despăgubire echitabilă numai de la cel care a fost salvat.
    (2) Nu poate pretinde nicio despăgubire proprietarul care a provocat sau a favorizat apariţia pericolului.
    ART. 625

Dvs. vă trebuie un BUN avocat și vă veți redobândi dreptul de trecere și liniștea necesară, totul potrivit legii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Greva foamei la 84 ani,solutii??... l1u2 l1u2 Ma numesc q ,sunt domiciliat in Petrosani, ,casatorit avand 2 copii,sotia avand mama in varsta de 84 ani, sotie de veteran de razboi,cu domiciliu in ... (vezi toată discuția)
Servitute de trecere balteanu valentin balteanu valentin Este legal ca un BEJ sa execute o licitatie publica pentru vanzarea unei parcele de teren fara ca la respectiva parcela sa existe o cale de acces ? ... (vezi toată discuția)
Acces utilitati Tamara Cobzariu Tamara Cobzariu Cum este legal sa pot beneficia de toate utilitatile administrative,daca calea mea de acces (drept servitute pietonal si cu autoturismul)este proprietate ... (vezi toată discuția)