buna ziua
-in cazul unei sentinte care ramine definitiva prin nerecurare ,cind sau daca ea devine irevocabila ? tinind cont ca partile din cauza nu cer acest fapt.
sau
-cum poate ea deveni irevocabila fara interventia partilor din proces ?
va multumesc
sandry
O sentință devine irevocabilă prin nerecurare la simpla epuizare a termenului de recurs, raportată la situația comunicării ei către fiecare parte. mai precis, termenul de recurs se va socoti pentru fiecare parte, în funcție de când s-a comunicat acesteia hotărârea recurabilă.
Irevocabilitatea nu este condiționată, deci, de vreun act pe care partea trebuie să-l facă, cât de scurgerea termenului arătat de lege pentru declararea recursului.
Daca sentinta ( hotararea instantei de fond) este atacabila doar cu recurs, atunci ea este definitiva de la data pronuntarii.
Sentinta va deveni si irevocabila fie :
1.- la data expirarii termenului de recurs ( daca partile nu au formulat recurs) si atunci sentinta va fi definitiva si irevocabila prin nerecurare,
2.-fie dupa judecarea recursului ( evident in cazul in care a fost declarata calea de atac a recursului ).
Din cate inteleg din intrebarea dvs., partile nu au formulat recurs, prin urmare dupa expirarea termenului de recurs, se poate solicita prin cerere adresata presedintelui instantei legalizarea sentintei cu mentiunea " definitiva si irevocabila".
Personal nu am fost parte in proces si nici nu am avut interes la vremea aceea anul 2002 dar actualmente s-a nascut acest interes. Pot cere acum eu legalizarea sentintei cu mentiunea " definitiva si irevocabila ? tinind cont ca nu am fost parte si nici interes nu am avut .
da, se poate..
si acest drept decurge din principiul publicitatii judecatii, pe de o parte, iar pe de alta a interesului justificat in a formula o astfel de cerere