Este oare legal -valabil, ca o companie, sa NU accepte Concedii Medicale - doar decat daca acestea sunt facute si/sau avizate de doctorul acelei companii ??
Respectiv, textul exact ar fi:
____
Incepand cu data de XX.XX.2013 ... Concediile Medicale se vor semna doar la cabinetul doamnei doctor XXXX, in timp real (in perioada reala a concediului medical)
Concediile medicale vor fi insotite de urmatoarele acte:
-Adeverinta medicala, in care sa fie specificat codul de diagnostic si tratamentul primit
-Biletul de externare din spital si/sau investigatii paraclinice, obtinute pe perioada concediului medical
Compania NU va inregistra concediile medicale ce nu poarta viza doctorului de intreprindere pe nume XXXXX.
------------------
Oare este legala aceasta constrangere de a fi obligat sa apelezi doar la doctorul companiei ?
Poate compania sa ignore un concediu medical valabil de la alt doctor, daca nu e aprobat de doctorul companiei ?
Vorbim de concedii generele .. gripe, probleme stomacale, viroze, accidente minore.. intre 2-7zile.
Daca DA, se poate ... atunci, va rog, pe ce lege se bazeaza ??
Dar, este 100% legal - OBLIGATIVITATEA aceasta impusa, ca orice angajat sa se duca la medicul intreprinderii - pt a VIZA un Concediu Medical - care de fapt, este clar valabil, fiind emis de medic autorizat ??
La aceasta ma refer.
La obligativitatea impusa, se a viza ceva ce este deja valabil.
Pt, ca, pt a obtine aceasta viza de la medicul intreprinderii - este nevoie sa imi fac programare la acel medic, sa merg la el, sa stau la cozi, si bine-inteles daca nu ii place de fatza mea.. trebuie si o 'atentie'.
Altfel, nu imi vizeaza Adeverinta/Concediul medical.
Iara fara acea viza - compania, firma, nu vrea sa recunoasca drept valabila aceasta Adeverinta/Concediu.
Desi, ea, este valabila.
1. Medicul intreprinderii nu poate anula un certificat medical emis de un alt medic, el inregistreaza numai certificatul medical si diagnosticul pentru, asa cum v-am spus, o evidenta a starii de sanatate a salariatilor (si este normal acest lucru, ca pe angajator sa-l intereseze starea de sanatate a salaritilor sai).
2. - In legatura cu timpul pierdut la medic aveti dreptate si angajatorul ar putea gasi o alta metoda: o data pe saptamana sa trimita o persoana cu toate certificatele medicale la vizat la medicul de intreprindere.
- Nu trebuie sa se duca fiecare salariat in parte deoarece nu ii face un alt control medical (sa-l verificae pe medicul care a eliberat certificatul medical).
- Discutati aceasta problema cu liderii de sindicat sau cu reprezentantii salariatilor din compania in care lucrati (sau chiar cu angajatorul).
Numai certificatele medicale de risc maternal trebuie sa aiba viza medicului de medicina muncii, in rest este o prevedere hai sa nu-i spun nelegala, dar in orice caz, fara baza legala.